Ξενιτεύονται και οι γιατροί λόγω ανεργίας

  • Iatropedia
Άνεργος είναι ένας στους 4 νέους γιατρούς σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) εξαιτίας της κρίσης ενώ πολλοί αναγκάζονται να φύγουν και στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι νέοι γιατροί λόγω τρόικας με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις γιατρούς να μαστίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Το πάλαι ποτέ επάγγελμα που εξασφάλιζε μια πλούσια διαβίωση φαίνεται ότι ανήκει πια στο παρελθόν καθώς πλέον οι γιατροί μένουν άνεργοι και μάλιστα φεύγουν και για το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας δύο γιατροί καθημερινά φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί:

Ένας στους τέσσερις γιατρούς είναι άνεργος ή υποαπασχολείται, ενώ καθημερινά 2 γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό, για να βρουν δουλειά. Η ανεργία, στο ιατρικό σώμα το 2011, ξεπέρασε το 12,69% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 11,55%. Περισσότεροι από 3.241 γιατροί είναι άνεργοι σε σύνολο 25.521.

Κατά την φετινή χρονιά, το 2,49%, δηλαδή 627 γιατροί, εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά εκτός συνόρων. Το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,11%, δηλαδή 539 γιατροί.

Από την ανεργία και την υποαπασχόληση μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «οι νέοι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς το Ε.Σ.Υ. δεν προκηρύσσει πλέον θέσεις εργασίας, το Ι.Κ.Α. δεν προσλαμβάνει γιατρούς ενόψει του ΕΟΠΥΥ και το Πανεπιστήμιο αποτελεί ουτοπία μετά το καινούργιο Νομοθετικό του πλαίσιο. Το χειρότερο είναι ότι ο ΟΠΑΔ, η μόνη επαγγελματική επιλογή που είχε απομείνει στο νέο γιατρό, κλείνει και αυτός την πόρτα μετά την απαγόρευση σύναψης συμβάσεων που εφάρμοσε από την άνοιξη του 2011».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ αναφερόμενος στην απαράδεκτη και παράνομη αυτή απόφαση του Υπουργείου Υγείας και του ΟΠΑΔ τόνισε ότι ο ΙΣΑ προσέφυγε για το λόγο αυτό στο ΣτΕ του οποίου η απόφαση εκκρεμεί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος συναντήθηκε με το σύλλογο των νέων γιατρών ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΙΣΑ, για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των ομάδων των γιατρών μελών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ