Ξεκινά ο νέος ΕΟΠΥΥ! Πως θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς. Όλες οι αλλαγές

  • Iatropedia
Αλλάζουν όλα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και πλέον οι ασθενείς θα πρέπει να μάθουν να εξυπηρετούνται από ένα διαφορετικό σύστημα.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε Εθνικό Ασφαλιστικό Οργανισμό μετατρέπεται ο ΕΟΠΥΥ και πλέον θα αγοράζει αποκλειστικά υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Όλο το προσωπικό μεταφέρεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ τόσο γιατροί όσο και διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό ενώ στην ιδιοκτησία του ΕΟΠΥΥ μένουν μόνο τα φαρμακεία που διανέμουν κυρίως τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Με 24ωρη λειτουργία

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε 24ωρη καθημερινή λειτουργία και όχι μόνο το πρωί όπως σήμερα. Θα μπορούν δηλαδή να επισκέπτονται τα κέντρα υγείας αστικού τύπου στην Αττική αλλά και ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ όπου και θα εξετάζονται δωρεάν. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο γιατρός δεν έχει ξεπεράσει το πλαφόν των δωρεάν επισκέψεων. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο ιατρείο ή να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Άλλωστε λόγω διαθεσιμότητας αλλά και απεργιών τα πολυιατρεία υπολειτουργούν και είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν στο μέλλον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί σταδιακά από την …ύπαρξή τους.

Το μεταφερόμενο προσωπικό

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ.

Όλοι οι εργαζόμενοι 8.691 μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας από την οποία εξαιρούνται 1.089 εργαζόμενοι (289 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατροί και 88 υγειονομικοί υπάλληλοι).

Συστήνονται θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προϋπόθεση να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Όσοι γιατροί αναλάβουν τις θέσεις αυτές θα διατηρήσουν το ύψος των σημερινών αποδοχών τους και θα έχουν την υποχρέωση να εργάζονται καθημερινά για επτά ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένα ευρώ ανά συνταγή από αύριο 8 Ιανουαρίου! Δείτε την εγκύκλιο

Σήμερα το μεγάλο παζάρι για το «25ευρω»! Σαμαράς με Βενιζέλο- Άδωνις με στελέχη ΠΑΣΟΚ

«Τσουνάμι» αλλαγών και στα νοσοκομεία! Πως θα λειτουργούν σε λίγους μήνες!

Στο δρόμο τα “φύλλα πορείας” για γιατρούς -εργαζόμενους ΕΟΠΥΥ! Όλο το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν