Α. Ξανθός: Κανένας υγειονομικός κίνδυνος στην Ειδομένη – Έλλειψη κρεβατιών για τα παιδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ειδομένη
«Ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» χαρακτήρισε την Ειδομένη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και τόνισε ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι φιλοξενούνται κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς υποδομές.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός κίνδυνος και τονίζοντας ότι η πιο σημαντική πτυχή του προσφυγικού προβλήματος είναι η φροντίδα για τη διαβίωσή τους, η σίτιση, η στέγη και η υγειονομική περίθαλψή τους.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Γεωργαντά, σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς, ο κ. Ξανθός αναγνώρισε την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία διαχείρισης και αντιμετώπισής της, επειδή η περιοχή δέχεται μεγάλο όγκο προσφύγων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατρική μέριμνα για παιδιά και εγγύους. Σημείωσε, δε, ότι τα παιδιά αντιστοιχούν στο 36% του προσφυγικού πληθυσμού, ενώ αυξήθηκαν οι έγγυες και οι επίτοκες γυναίκες.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι ότι ενώ στην παιδιατρική κλινική υπάρχουν μόνο 18 κρεβάτια για παιδιά, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται 31, δηλαδή τα υπόλοιπα είναι πάνω σε ράντζα. Ακόμη, επεσήμανε ότι για να καλυφθούν τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό εξετάζεται και η λύση να γίνουν προσλήψεις ακόμα και με μπλοκάκι. Πάντως, απέδωσε ένα μέρος του προβλήματος με τις κενές θέσεις και στην απροθυμία που υπάρχει για τη στελέχωση περιφερειακών νοσοκομείων, όπως αυτό του Κιλκίς, τονίζοντας ότι «από τους τέσσερις διορισμούς επικουρικών γιατρών που έγιναν, μόνο ένας ανταποκρίθηκε και ευτυχώς αυτός ήταν παιδίατρος». «Αναζητούνται, ακόμα, γυναίκα γυναικολόγος, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, νοσηλευτικό προσωπικό και διερμηνείς. Ήδη, έχουμε ζητήσει οικονομική ενίσχυση από το ειδικό ταμείο της ΕΕ για να προσλάβουμε υγειονομικό προσωπικό που θα καλύψει τις δομές ανοικτής φιλοξενίας. Χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ή και στην μετακίνηση ή καλύτερη αξιοποίησή του. Εξετάζεται ακόμη και η λύση να γίνουν προσλήψεις ακόμα και με μπλοκάκι. Μέσα από συνεννόηση, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στις υγειονομικές δομές», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν έχουμε υγειονομική βόμβα, αλλά ανθρώπους που έχουν υγειονομικά προβλήματα και χρειάζονται φροντίδα. Θα κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις, όπως αυτές που κάναμε στα νησιά και υπήρξε σημαντική ανακούφιση και βελτίωση, τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στη τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή πρόβλημα χρηματοδότησης για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες και εάν υπάρξει αργότερα θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν