WMA: Η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, πρώτη αιτία θανάτου το 2050

  • Γιάννα Σουλάκη
αντιβιοτικά
Η πολυφαρμαρκία και η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά αποτελεί ζήτημα αιχμής για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, αλλά και την Ελλάδα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) συμμετείχε σε σχετική συνάντηση του World Medical Association (Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου), κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι νέες προτεραιότητες για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας των λαών.

Τη χάραξη των νέων προτεραιοτήτων που θα θέσει στο διάστημα της θητείας του, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του WMA – World Medical Association (Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου), κατά την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση των μελών, που έγινε 24-26 Οκτωβρίου στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Πρόκειται για τον Βραζιλιάνο καθηγητή Ψυχιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Miguel Roberto Jorge, ο οποίος εξελέγη από τα 112 μέλη Ιατρικών Συλλόγων από ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετείχαν στην συνάντηση.

Ο νέος πρόεδρος του WMA, Μ. R. Jorge, ανακοίνωσε τις προτεραιτότητες που θέτει ο WMA, για την προάσπιση της υγείας των πολιτών.

WMA: Η αντίσταση στα αντιβιοτικά πρώτη αιτία θανάτου το 2050

Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της WMA αναφέρθηκε στο παγκόσμιο πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά τα οποία υπολογίζεται ότι το 2050 θα αποτελούν μια από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη αιτία θανάτου.

Το ζήτημα αυτό αναδεικνύεται σε μέγιστο ζήτημα δημόσιας υγείας για την Ελλάδα, όπου η πολυφαρμακία και η κατάχρηση αντιβιοτικών είναι ευρύτατα διαδεδομένη, καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που χορηγούνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Τα παραπάνω τόνισε η ελληνική αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που συμμετείχε στις εργασίες του WMA, η οποία αποτελούνταν από τον πρόεδρο, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, τον γενικό γραμματέα, Γεώργιο Ελευθερίου και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Λάζαρο Παπαδόπουλο.

αντιβιοτικά

Μάλιστα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ, διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου είναι η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού και δέσμευσή του η καταπολέμηση της πολυφαρμακίας και ιδιαίτερα της κατάχρησης αντιβιοτικών.

Επίσης, ο νέος πρόεδρος του WMA επανέλαβε την πάγια θέση της Ιατρικής Κοινότητας κατά της εκούσιας ευθανασίας ασθενών με ιατρική βοήθεια και έδωσε το στίγμα της προεδρίας του κάνοντας αναφορές στη σχέση γιατρού – ασθενή.

 Η αντιπροσωπεία του Π.Ι.Σ. στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις εργασίες του WMA, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για πολλά θέματα που αφορούν στο ιατρικό επάγγελμα και την άσκηση Ιατρικής σε διάφορες χώρες του κόσμου.