«Βροχή» πέφτουν οι τροπολογίες την τελευταία στιγμή στα πολυνομοσχέδια- Τέλος στα βιβλιάρια υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παραδοσιακά όσα θέλει να περάσει μια κυβέρνηση μέσω των νομοσχεδίων της αλλά γνωρίζει ότι θα έχει αντιδράσεις, τα περνά σε τροπολογίες. Αν μάλιστα αυτές οι τροπολογίες είναι και της απολύτου τελευταίας στιγμής, ακόμα καλύτερα! Κάπως έτσι σήμερα, μετά τα χθεσινά με τους φαρμακοποιούς, έχουμε την κατάθεση τροπολογίας που καταργεί τα βιβλιάρια υγείας και όχι μόνο σε ένα άλλο υπό ψήφιση νομοσχέδιο...

Με την ίδια τροπολογία, -η οποία προστέθηκε σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις»-, καταργείται και η διάταξη με την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Το αποτέλεσμα εδώ είναι να θίγονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πάντως, για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα διατηρηθεί το βιβλιάριο για να τους συνταγογραφούνται.

Οδοντιατρική κάλυψη

Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι η προληπτική ή και θεραπευτική οδοντιατρική φροντίδα θα υλιοποιηθεί μετά από συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με την Οδοντιατρική Ομοσπονδία και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πράξεις:

α-Οδοντιατρικός έλεγχος και οδηγίες στοματικής υγιεινής.

β-αποτρύγωση και φθορίωση

γ-με βάσει τις ανάγκες, προληπτικές εμφράξεις, εξαγωγές νεογιλών και εμφράξεις σε δόντια με τερηδόνα.

Οι ανωτέρω πράξεις διενεργούνται από οδοντριάτρους, εγγεραμμένους σε οδοντιατρικό σύλλογο της χώρας , μέλος της της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες οδοντρικής σε οδοντιατρείο με νόμμιμη άδεια λειτουργίας που υπάγεται στον κωδικό αριθμό δραστηριότητας 86.23 που αφορά σε δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων.

Το iatropedia είχε εδώ και 1,5 μήνα γράψει την σχετική είδηση:

Προς κατάργηση του βιβλιαρίου ασθενείας