Βρέθηκε σχέση της ροδόχρου νόσου με την άνοια και τη Νόσο Αλτσχάϊμερ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα άτομα με ροδόχρου νόσο έχουν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν άνοια και 25% να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Έγκεμπεργκ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Annals of Neurology» της Αμερικανικής Νευρολογικής Ένωσης, ανέλυσαν στοιχεία για 5,6 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων περίπου 82.500 ασθενείς με ροδόχρου νόσο.

Πρόκειται για μια συνηθισμένη χρόνια φλεγμονώδη δερματική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Ορισμένοι βιολογικοί μηχανισμοί της έχει διαπιστωθεί ότι είναι ίδιοι και σε διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Ορισμένοι ασθενείς με ροδόχρου νόσο εκδηλώνουν νευρολογικά συμπτώματα, π.χ. νιώθουν κάψιμο ή πόνο στο δέρμα τους, ημικρανίες, νευροψυχιατρικά προβλήματα κ.α., πράγμα που παραπέμπει σε κάποια σχέση ανάμεσα στη ροδόχρου νόσο και στις νευρολογικές παθήσεις, όπως είπε ο Έγκεμπεργκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «αυξάνουν οι ενδείξεις πως η ροδόχρους νόσος μπορεί να συνδέεται με τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, αν και παραμένει ασαφές γιατί αυτό συμβαίνει». Τόνισε πάντως πως επειδή κάποιος έχει ροδόχρου νόσο, δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη θα εμφανίσει άνοια ή άλλη νευροεκφυλιστική πάθηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν