Βρέθηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» του MERS!

  • Iatropedia
Την ώρα που η Ταϊλάνδη μετρά το πρώτο κρούσμα του συνδρόμου MERS στο έδαφός της, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue ανακάλυψαν μόρια που απενεργοποιούν ένα ουσιώδες για τον ιό ένζυμο και όπως επισημαίνουν η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Η ερευνητική ομάδα του Purdue ταυτοποίησε ορισμένα μόρια τα οποία αναστέλλουν την δράση ενός απαραίτητου για την αντιγραφή του ιού MERS ενζύμου ενώ ανακάλυψαν επίσης ένα χαρακτηριστικό του που το καθιστά πολύ διαφορετικό από αντίστοιχα σε άλλους κορονα-ιούς –την οικογένεια των ιών όπου ανήκει ο MERS-CoV. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Biological Chemistry και είναι διαθέσιμα online, το ένζυμο αυτό, γνωστό ως 3C-like protease, αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο των επιστημόνων καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά συνιστά την «Αχίλλειο πτέρνα» του ιού.

Η ιδιαίτερη συμπεριφορά του διαφέρει από αντίστοιχες που έχουν συναντήσει οι ειδικοί εξετάζοντας π.χ. τον παρεμφερή ιό SARS αλλά και άλλους κορονα-ιούς: οι χαμηλές συγκεντρώσεις ενός αναστολέα ενεργοποιούν την εν λόγω πρωτεάση αλλά σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μπλοκάρουν την λειτουργία της αντιγραφής του ιού και τον εμποδίζουν να εξαπλωθεί! Οι επιστήμονες δηλώνουν πλέον ότι έχουν «νέες, πολύτιμες πληροφορίες» για τον ΜERS που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικές θεραπείες για όσους έχουν μολυνθεί.

Μετά την μελέτη της αλληλεπίδρασης του αναστολέα με το απομονωθέν ένζυμο-στόχο, οι ερευνητές ετοιμάζονται τώρα να εξετάσουν την σχετική αλληλεπίδραση στο πλήρες περιβάλλον του ιού. Το κυριότερο όμως, τονίζουν, είναι ότι γνωρίζοντας την ατομική δομή του ενζύμου, ανοίγει ο δρόμος για την σχεδίαση νέων φαρμάκων κατά του MERS.