Βρετανία: Μεγάλη απεργία των γιατρών με αίτημα τους καλύτερους μισθούς

  • Γιάννα Σουλάκη
βρετανία
Νέα κλιμάκωση της κρίσης που μαστίζει το βρετανικό σύστημα υγείας έρχεται στο τέλος του μήνα.

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Βρετανία εδώ και μήνες, με τους ειδικευόμενους και ειδικευμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να απεργούν απαιτώντας καλύτερους μισθούς. Οι ασθενείς αναμένεται να υποστούν ξανά πολυήμερη ταλαιπωρία, καθώς ακυρώνονται χιλιάδες ιατρικά ραντεβού, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 31/08/23 η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) θα προχωρήσει σε πολυήμερη απεργία, μεταξύ 20ης Σεπτεμβρίου και 4ης Οκτωβρίου, ένα πρωτοφανές γεγονός για το βρετανικό σύστημα Υγείας.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε λόγω της λιτότητας που επιβλήθηκε μετά το 2010 και μέχρι σήμερα, ενώ ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο με τον υψηλό πληθωρισμό η κατάσταση έχει περαιτέρω επιδεινωθεί.

Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ζητούν αυξήσεις μισθών μεγαλύτερες του 6%, το οποίο έχει προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί: ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τις σταματήσει, κάνοντάς μας μια αξιόπιστη πρόταση», διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε τις απεργίες των γιατρών

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την «απογοητευτική» ανακοίνωση και κάλεσε την BMA «να σταματήσει την παράλογη αναταραχή».

Πρόσθεσε ότι «η πόρτα του παραμένει ανοιχτή» για να συζητηθεί το θέμα των συνθηκών εργασίας αλλά απέρριψε και πάλι κάθε νέα διαπραγμάτευση για το μισθολογικό.

Ο υπουργός κατήγγειλε, επίσης, τις κινητοποιήσεις καθώς όπως είπε οδήγησαν τον τελευταίο χρόνο στην ακύρωση περισσότερων από 800.000 ραντεβού στην Αγγλία, τη στιγμή που το NHS παρέπαιε μετά την πανδημία της Covid-19.

Να σημειωθεί πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία είχε ξεπεράσει το 10% αλλά τον Ιούλιο έπεσε στο 6,8%. Παραμένει πάντως ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7.