Βρεφικά γάλατα: τέλος προσωρινά από τα σούπερ μάρκετ!

  • Iatropedia
Μόνο από τα φαρμακεία θα πωλούνται για τους επόμενους 6 μήνες τα βρεφικά γάλατα (έως 6 μηνών) έπειτα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το ΣτΕ κατέληξε στην απόφαση αυτή έπειτα από προσφυγή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς με απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου επιτρεπόταν η διάθεση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ αλλά και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης.

Τα δικαστήριο επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους για την υγεία των βρεφών, αποδέχτηκε ουσιαστικά την αίτηση ακύρωσης των φαρμακοποιών που ζητούσαν τα προϊόντα αυτά να πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Το ΣτΕ θεωρεί ότι η πώληση των βρεφικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας των βρεφών κυρίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των παρασκευασμάτων αυτών γίνεται εκτός φαρμακείων και χωρίς την καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας όπως είναι ο φαρμακοποιός.

Επίσης θέτει θέμα συντήρησης των βρεφικών τροφίμων μέσα στα σημεία λιανικής πώλησης.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι προσωρινή και θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση. Συνεπώς τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει άμεσα να αποσύρουν τα βρεφικά γάλατα από τα ράφια τους.