«Βράζει» ο Δημόσιος τομέας- Γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ αύριο στο δρόμο…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αύριο Τρίτη τα μέλη Σωματείων Εργαζομένων από διάφορα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποιούν στάση εργασίας (12 – λήξη πρωινής βάρδιας) και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στις 12:30 απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. 

Η κινητοποίηση ακολουθεί κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν επίσης εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα.

Ειδικά οι εργαζόμενοι στην Υγεία, ζητούν και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος με ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, όπως επισημαίνουν, τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχασαν ετησίως το ισοδύναμο περισσότερων από 4 μηνιαίους μισθούς.

Διαβάστε χαρακτηριστικά τι λένε από το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο:

Συνολικά, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων – Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εργοδοτικής ασυδοσίας, συνεχίζεται η κατρακύλα των μισθών, με τον μέσο μισθό να πέφτει από τα 1.011 ευρώ που ήταν το 2014 στα 982 το 2017, ενώ το 25% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (και στις εργολαβικές εταιρείες στις δημόσιες μονάδες υγείας) αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ μεικτά.

Θυμίζουμε ότι το σημερινό μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που διατήρησε την μνημονιακή κατάργηση των «δώρων» και τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς μας, είναι ο νόμος 4354/2015 (που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.)

Ταυτόχρονα, από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέρριψαν δύο φορές την πρόταση νόμου 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και του 13ου και 14ου μισθού ενώ η ήδη νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα επιφέρει αύξηση της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης έως και 650 ευρώ.

Ούτε ένα ευρώ αύξηση για εμάς

Στις πρόσφατες συναντήσεις με εκπροσώπους σωματείων υγειονομικών, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Υγείας απέρριψαν το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί ο «δημοσιονομικός χώρος» (που επαρκεί για τις νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επιχειρηματικούς ομίλους, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019).

Υποστηρικτές της κατάργησης  των επιδομάτων αδείας και εορτών

Χαρακτηριστική είναι η στάση των εκπροσώπων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου χρησιμοποίησαν όλη την άθλια μνημονιακή επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, για να εμποδίσουν τη λήψη απόφαση για επαναφορά των επιδομάτων εορτών και αδείας.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν: ότι, δήθεν, οι δημόσιοι υπάλληλοι «έχασαν τον 13ο και τον 14ο μισθό για να διατηρήσουν τον 12ο μισθό». Ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, «διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών».

Προσπάθησαν, για άλλη μια φορά, να καλλιεργήσουν το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζομένων, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό τομέα είναι σε χειρότερη κατάσταση και επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να λένε κουβέντα!

Περισσότεροι φόροι για το λαό- Φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις  για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ενώ, πάρα τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «νέας εποχής», ο «πρώτος μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός, όχι μόνο διατηρεί όλους τους προηγούμενους αντιλαϊκούς νόμους αλλά προσθέτει και νέα βάρη στις πλάτες μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνέχιση της φοροληστείας σε βάρος μας. Ένα δισεκατομμύριο παραπάνω φόρους θα πληρώσουμε οι λαϊκές οικογένειες το 2019 σε σχέση με το 2018. Κατά 266 εκατομμύρια αυξάνεται ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, 194 εκατομμύρια οι δημοτικοί φόροι

Αντίθετα, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που πληρώνουν – αν το πληρώνουν κι αυτό – μόνο το 6% των συνολικών φόρων, μειώνουν το συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 29% στο 25% (με ετήσιο όφελος για αυτούς και αντίστοιχη απώλεια κρατικών εσόδων που θα φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ).

Μειώνουν, επίσης, το συντελεστή φορολόγησης στα διανεμόμενα κέρδη από το 15% στο 10%, με αποτέλεσμα να φορολογούμαστε με διπλάσιο συντελεστή από ότι οι μεγαλομέτοχοι.

Ετοιμάζουν, μετεκλογικά, νέο χτύπημα στο ανθυγιεινό επίδομα

Τουλάχιστον προκλητικοί είναι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την πρόσφατη τροπολογία, που παρατείνει για 10 μήνες τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους σημερινούς δικαιούχους και ορίζει ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 (δηλαδή μετά τις βουλευτικές εκλογές) θα πρέπει να εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίζει «από μηδενική βάση» τους δικαιούχους, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος, γιατί:

1. η τροπολογία διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του επιδόματος

2. το πόρισμα της Επιτροπής διαπιστώνει: «σχεδόν παντελής έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους του δημόσιου τομέα». Επομένως, η απόφαση για το ανθυγιεινό επίδομα δεν θα ληφθεί με επιστημονικά κριτήρια αλλά με πολιτικά, δημοσιονομικά κριτήρια.

3. υπάρχει ήδη «σύσταση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ για «μεσοπρόθεσμη μείωση κατά 32% του ποσοστού των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το επίδομα».

Βαρέα και ανθυγιεινά

Κυρίως, όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (όπως και οι προηγούμενες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) απορρίπτουν το αίτημα μας για ένταξη χιλιάδων συναδέλφων (που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες) στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ωραρίου εργασίας και λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας μας, η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η  επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Πολύτιμες υπηρεσίες στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσφέρουν οι πλειοψηφίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ. Όχι μόνο αποκρύπτουν τα κυβερνητικά σχέδια για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως επιχειρηματικές μονάδες αλλά και όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο, που περιλάμβανε το χτύπημα στο ανθυγιεινό επίδομα και στο δικαίωμα της απεργίας και την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αρνήθηκαν πεισματικά να προκηρύξουν απεργία.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απορρίψουν την κυβερνητική προπαγάνδα και να συσπειρωθούμε στο Σωματείο μας για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να συμβάλλει στην κοινή δράση των υγειονομικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, την Ε.Ε.–ΔΝΤ που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης