Βραβεία ΕΣΥ – Μίνα Γκάγκα: «Ένα βραβείο και πολλά ευχαριστώ!»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα πρώτα τιμητικά βραβεία Ε.Σ.Υ.

«Τα φετινά βραβεία είναι λίγα και συμβολικά. Αλλά συνοδεύονται από απέραντη ευγνωμοσύνη και πολλά ευχαριστώ σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε μονάδα και τμήμα, σε κάθε υγειονομικό», ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ήταν η εκδήλωση βράβευσης υγειονομικών και εργαζομένων από όλες τις δομές Υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα διαθέτει 127 νοσοκομεία, 320 κέντρα υγείας και περισσότερα από 1.000 συνολικά περιφερειακά ιατρεία και ΤοΜΥ.

Δείτε επίσης: Βραβεία ΕΣΥ: Η στιγμή της επιβράβευσης των υγειονομικών που κράτησαν όρθιο το ΕΣΥ στην Πανδημία

Η κα. Μίνα Γκάγκα ξεκίνησε ευχαριστώντας τους συνεργάτες της και στη συνέχεια μία – μία όλες τις ειδικότητες που συνέβαλλαν στην στήριξη του συστήματος Υγείας τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους δικούς μου συνεργάτες, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που ήταν εκεί και πρόσεχαν όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους εαυτούς τους και όλους τους υπόλοιπους εμάς: για το πως θα ντυθούμε και πως θα βγάλουμε τα ρούχα για να μην κινδυνεύουμε ούτε εμείς ούτε οι δικοί μας, να ευχαριστήσω τους τεχνολόγους: Που ντύνονταν και έμπαιναν κάθε μέρα μέσα σε κάθε θάλαμο για να κάνουν φορητές ακτινογραφίες στους ασθενείς, τους συναδέλφους στη σίτιση και τη καθαριότητα, που επίσης έμπαιναν κάθε μέρα μέσα στους θαλάμους, στηρίζοντας τους ασθενείς. Πολλοί είχαν στο σπίτι μωρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς και συχνά έβγαιναν κλαίγοντας από το φόβο και την πίεση και χρειάζονταν συζήτηση, στήριξη και μια καλή κουβέντα. Και παρόλα αυτά ήταν όλοι εκεί για όλους τους ασθενείς και ο καθένας για τους άλλους. Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω ολόψυχα, να σας ευχαριστήσω ολόψυχα και παράλληλα, ως υγειονομικός, εδώ να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας και τους Υπεαρχες, γιατί δεν αισθανθήκαμε ποτέ ότι μας έλειψε κάτι ή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός. Και να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, γιατί ενδιαφερόταν συνέχεια, γιατί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας μας έστειλε επάνω στη βόρεια Ελλάδα που δοκιμαζόταν, για να βοηθήσουμε κάθε νοσοκομείο, γιατί είχε το νου του συνέχεια στο να είναι όλοι ασφαλείς. Και αργότερα, που ήρθα στο Υπουργείο, τον βλέπω σε κάθε κάθε διάσκεψη για την επιδημιολογική επιτήρηση και το σχεδιασμό, σε κάθε έκτακτη διάσκεψη με έμφαση στην ασφάλεια, στην ποιότητα και ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά», είπε η κ. Γκάγκα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία της:

 «Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, Πανιερώτατε, Υπουργοί, Συνάδελφοι και Φίλοι, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα πρώτα βραβεία του ΕΣΥ.

Για πρώτη φορά θέλουμε να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη δουλειά που κάνετε αυτά τα 40 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να σας δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά σας, την προσπάθεια, την συνεργατικότητα, τις καλές πρακτικές και την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας.

Το ΕΣY για μας είναι ενιαίο : Γιατροί, νοσηλευτές και επιστημονικό προσωπικό, τεχνολογοι, διοικητικοί αλλά και άνθρωποι στην καθαριότητα, τη σίτιση, την φύλαξη και επίσης ένστολοι και ιδιώτες, που βάζουν πλάτη και βοηθούν, είναι όλοι μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η πανδημία μας έδειξε ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν κρίσεις, έτοιμα να ξεκινήσουν κάτι διαφορετικό και να είναι ευέλικτα.

Γιατι και πέρα από τη πανδημία, αυτά τα 40 χρόνια ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει και οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας έχουν αλλάξει και αλλάζουν. Είμαστε γηραιότεροι. Υπάρχει τεράστια κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει τελείως διαφορετική τεχνολογία και δυνατότητες. Έχουν μικρύνει οι αποστάσεις. Και φυσικά έχουμε αλλάξει κι εμείς και ο τρόπος που επικοινωνούμε. Οι ασθενείς έχουν αποκτήσει φωνή.

Όπως έπρεπε.

Αλλάζουμε, και μαζί, αλλάζει και η θεώρηση στην υγεία. Η πανδημία μας απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την αξία του συστήματος υγείας, την ανάγκη για στήριξη, την ανάγκη για εξέλιξη, την ανάγκη για ευελιξία.

Έχουν ήδη γίνει τεράστιες αλλαγές σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και αναβαθμίζουμε τις δομές. Και κυρίως σας ακούμε, ακούμε τις ανάγκες σας και προχωρούμε μαζί.

Σήμερα λοιπόν βραβεύουμε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ξεκινώντας από όλη την προσφορά στην πανδημία αλλά συνεχίζοντας με αυτό που γίνεται σήμερα και αυτό που γίνεται αύριο και που θέλουμε να γίνεται αύριο.

Πριν κλείσω και δώσω το λόγο στον Υπουργό, θέλω να καταθέσω μία προσωπική ιστορία.

Όπως ξέρετε όταν ξεκίνησε η πανδημία εγώ ήμουν γιατρός στο «Σωτηρία». Είχαμε κάνει σχέδια, είχαμε αποφασίσει ότι θα ανοίξουμε μια κλινική και μια μονάδα. Ήρθε η πανδημία και μέσα σε 10 μέρες χρειάστηκε να ανοίξουμε τις 10 κλινικές και όλες τις μονάδες. Σ’ αυτές προστέθηκε η δωρεά της Βουλής και σήμερα το νοσοκομείο έχει περισσότερο από 80 κρεβάτια μονάδας.

Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι καταρχάς ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους δικούς μου συνεργάτες, τους ιατρούς και τους νοσηλευτές που ήταν εκεί και πρόσεχαν όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και τους εαυτούς τους και όλους τους υπόλοιπους εμάς: για το πως θα ντυθούμε και πως θα βγάλουμε τα ρούχα για να μην κινδυνεύουμε ούτε εμείς ούτε οι δικοί μας, να ευχαριστήσω τους τεχνολόγους: Που ντύνονταν και έμπαιναν κάθε μέρα μέσα σε κάθε θάλαμο για να κάνουν φορητές ακτινογραφίες στους ασθενείς, τους συναδέλφους στη σίτιση και τη καθαριότητα, που επίσης έμπαιναν κάθε μέρα μέσα στους θαλάμους,στηρίζοντας τους ασθενείς. Πολλοί είχαν στο σπίτι μωρά παιδιά ή ηλικιωμένους γονείς και συχνά έβγαιναν κλαίγοντας από το φόβο και την πίεση και χρειάζονταν συζήτηση, στήριξη και μια καλή κουβέντα. Και παρόλα αυτά ήταν όλοι εκεί για όλους τους ασθενείς και ο καθένας για τους άλλους. Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω ολόψυχα, να σας ευχαριστήσω ολόψυχα και παράλληλα, ως υγειονομικός, εδώ να ευχαριστήσω το Υπουργείο Υγείας και τους Υπεαρχες, γιατί δεν αισθανθήκαμε ποτέ ότι μας έλειψε κάτι ή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός. Και να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρωθυπουργό, γιατί ενδιαφερόταν συνέχεια, γιατί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας μας έστειλε επάνω στη βόρεια Ελλάδα που δοκιμαζόταν, για να βοηθήσουμε κάθε νοσοκομείο, γιατί είχε το νου του συνέχεια στο να είναι όλοι ασφαλείς. Και αργότερα, που ήρθα στο Υπουργείο, τον βλέπω σε κάθε κάθε διάσκεψη για την επιδημιολογική επιτήρηση και το σχεδιασμό, σε κάθε έκτακτη διάσκεψη με έμφαση στην ασφάλεια, στην ποιότητα και ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά.

Από τη θέση τώρα του Υπουργείου, να σας πω και πάλι ότι σας ακούμε, σας ευχαριστούμε και σας στηρίζουμε.

Θα δείτε στις επόμενες μέρες προκηρύξεις για περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις γιατρών, θα δείτε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για επικουρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και όπως ξέρετε έχουμε στα χέρια μας μεγάλα προγράμματα χρηματοδότησης όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την στήριξη των δομών.

Να σας ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι όλους και να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ και σας ακούμε.

Προχωράμε μαζί σε ένα σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες, για όλους τους εργαζόμενους, ένα σύστημα υγείας που το κάνουμε μαζί».

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για εμάς διότι έχοντας διαχειριστεί ένα σκέλος της πανδημίας βασικό που ανέδειξε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θέλουμε ηθικά, με έναν ενδεικτικό τρόπο, γιατί από εδώ και πέρα η καθιέρωση των βραβείων θα να γίνει με έναν τρόπο που κάθε χρόνο φιλοδοξούμε να βραβεύουμε αυτούς που διέπρεψαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η φετινή βράβευση είναι ενδεικτική γιατί συνολικά θα βραβευτεί το σύνολο του ΕΣΥ στα πρόσωπα τα δικά σας, για την προσπάθεια που κάνατε όλο αυτό το διάστημα.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, μέσα στη βασική προτεραιότητα που έχουμε για την αναδιοργάνωση του συστήματος Υγείας, βάζουμε μια προτεραιότητα κεντρική που έχει να κάνει με την πρόληψη και τη μεταφορά από το νοσοκομείο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με μεταρρυθμίσεις που έγιναν και στο κομμάτι των προληπτικών εξετάσεων και του Προσωπικού Γιατρού.

Όμως το ΕΣΥ παραμένει κορωνίδα όλου του συστήματος Υγείας με τις αλλαγές που έχουμε κάνει και στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων αλλά και στο σκέλος της αναβάθμισης των υποδομών.

Οπωσδήποτε, η στόχευση που έχουμε, ο πολίτης να παραμένει υγιής και όχι απλά να θεραπεύουμε τις ασθένειες, είναι το νέο δόγμα που φιλοδοξούμε να έχουμε και στην επόμενη πορεία, όπου – όπως έχετε αναφέρει και εσείς ο ίδιος- κεντρικό πρόσταγμα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Υγεία.

Προκειμένου να στηρίξουμε όλες αυτές τις υποδομές, έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όπου πραγματικά βλέπετε και σε αυτό το νοσοκομείο που είμαστε αγαπητέ μου διοικητά θα υπάρξει μια μεγάλη και σημαντική τομή, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και 157 Κέντρα Υγείας θα έχουν μια τελείως διαφορετική όψη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση από τώρα προσπαθούμε να βρούμε τις συνέργειες που είναι απαραίτητες. Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σε ένα νοσοκομείο που έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα, με την προσπάθεια τη δική σας να εκμηδενίζει την παρουσία των επικουρικών κλινών στο σύστημα. Και γενικότερα έχουμε ένα ολόκληρο σχέδιο ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες.

Όμως δεν είναι μόνο οι υποδομές, αλλά πρωτίστως οι άνθρωποι. Και αυτούς τους ανθρώπους προσπαθήσαμε να τους στηρίξουμε. Με την πρώτη αύξηση μισθών που έγινε μετά απο 15 χρόνια, με συγκεκριμένα στοχευμένα επιδόματα, με αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος για τις άλλες ειδικότητες του ΕΣΥ. Και φυσικά με άλλες δυνατότητες, είτε ήπιου έργου ιδιωτικού, είτε δυνατότητας να στελεχωθεί καλύτερα το ΕΣΥ και από ιδιώτες γιατρούς.

Ολοκληρώνοντας αυτήν την σύντομη τοποθέτηση χαίρομαι πολύ που είναι εδώ και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, που ήταν και στην αρχή στην έναρξη της πανδημίας και πήραμε τη σκυτάλη από αυτούς. Σε έναν αγώνα που αν δεν τον βιώσει κανείς καθημερινά δεν καταλαβαίνει τις δυσκολίες του.

Το μεγάλο μπράβο είναι σε εσάς που είστε στην πρώτη γραμμή. Μια ηθική αναγνώριση μέσα από την καρδιά μας για αυτό το οποίο προφέρετε στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα Ασθενή».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Θαυμακού κ.κ. Ιάκωβος, η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο τέως Υπουργός Υγείας και νυν Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο τέως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Συνημμένα τα ονοματεπώνυμα των βραβευθέντων ανά κατηγορία.