Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση για τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος στο ΕΣΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
Νιάρχος
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης από τη πανδημία του κορονοϊού.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για τη δωρεά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ, τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Από την πλευρά τους, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης επισήμανε ότι «με την κύρωση της συμφωνίας, ο συνολικός προϋπολογισμός της προσφοράς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, και αναδεικνύεται έτσι η σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού».

«O,τι είπαμε προεκλογικά λέμε και σήμερα, στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο «συμπλήρωσε τα συντάξιμα χρόνια του» και πρέπει πλέον να ακολουθήσει τις σύγχρονες τάσεις και μεθόδους του πλανήτη», προσέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε το δημόσιο σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί και πάλι αποτελεσματικά σε περίπτωση που σημειωθεί νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για ασάφειες ως προς τη μεθοδολογία και τους στόχους της κυβέρνησης στη διάθεση των χρηματικών ποσών της δωρεάς, ενώ την κατηγόρησε ότι έδωσε από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, τα μισά λεφτά από αυτά που είχε προϋπολογίσει για τον κύκλο εργασιών του υπουργείου Υγείας.

Για αναπάντητα ερωτηματικά ως προς την επιλεξιμότητα των νοσοκομείων για τα οποία η κυβέρνηση αποφάσισε ότι πρέπει να ενισχυθούν μέσω της συγκεκριμένης δωρεάς, έκαναν λόγο τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα ώστε πριν το Σεπτέμβριο να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.