Βορίδης σε αναμονή για το πλαφόν στα φάρμακα! Τι ζητούν οι γιατροί

  • Iatropedia
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφανθεί το ΣτΕ αν το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να επαναφέρει το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ο Μάκης Βορίδης πάντως που επισκέφθηκε και από κοντά τον επικεφαλής του ΣτΕ για να του διατυπώσει την επιχειρηματολογία του, εμφανίζεται σίγουρος πως η μάχη θα κερδηθεί το πλαφόν θα επανέλθει και έτσι η φαρμακευτική δαπάνη δε θα ξεφύγει πολύ πάνω από τα όρια που έχει θέσει η τρόικα.

Από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητά του; Από το γεγονός ότι με το πλαφόν που εφαρμόζεται μέσω της ηλεκτρονική συνταγογράφησης δεν απαγορεύεται η πρόσβαση των ασθενών σε συγκεκριμένα φάρμακα καθώς δεν πέφτει «κόφτης» στο σύστημα ένα ο γιατρός ξεπεράσει το οικονομικό όριο που του έχει τεθεί. Στον υπολογιστή του εμφανίζεται απλά μια προειδοποίηση και ενδεχομένως να πρέπει κάποια στιγμή να αιτιολογήσει αν έχει χορηγήσει ακριβότερα φάρμακα σε κάποιες περιπτώσεις.

Η απλότητα αυτή του επιχειρήματος κάνει τον υπουργό Υγείας να είναι βέβαιος πως στην δική το προσφυγή στο ΣτΕ θα βγει κερδισμένος έναντι του Πανελλήνιο Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που είχε κερδίσει τα προσωρινά μέτρα για απόσυρση του πλαφόν.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια χρυσή τομή ώστε και η δαπάνη να μην ξεφύγει και οι ασθενείς να έχουν τα φάρμακα τους.