Βόμβα στην υγεία: Ανέστειλε το πλαφόν στις συνταγές φαρμάκων το ΣτΕ! Ανατροπή για Άδωνι

  • Iatropedia
Τα πάνω κάτω στην φαρμακευτική περίθαλψη αλλά και στα σχέδια Άδωνι να τσεκουρώσει τη φαρμακευτική δαπάνη φέρνει απόφαση του ΣΤΕ να αναστείλει προσωρινά το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων.

Σοβαρή ανατροπή στα σχέδια του υπουργού υγείας να περικόψει τα χρήματα που δίνει η πολιτεία για τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ προκαλεί η απόφαση του ΣΤΕ.

Να σημειωθεί έδω ότι από τ ις 15 Ιανουαρίου εφαρμόζεται το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών με κάποιες εξαιρέσεις κόφτης στο ποσό που έχουν δικαίωμα να συναναστραφούν κάθε μήνα. Αποτέλεσμα είναι πολλοί γιατροί να μην μπορούν να εξυπηρετούσουν τους ασθενείς τους καθώς δεν επαρκεί το όριο των χρημάτων που τους έχει δοθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες γιατροί προσέφυγαν και μεμονωμένα στη δικαιοσύνη ενώ προσφυγές έχουν κάνει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι όπως ο ΙΣΑ στο ΣΤΕ.

Από την πλευρά της η Ολομέλεια του ΣΤΕ με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο αποδέχτηκε την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να ανασταλεί το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Και μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να ήταν χαρούμενος που πετύχαινε τους στόχους της τρόικας με το όριο που έθεσε στη συνταγογράφηση φαρμάκων, οι χρονίως πάσχοντες όμως είναι εδώ και καιρί σε απόγνωση και φαίνεται πως αποκτούν ελπίδα ότι θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Ενδεικτική η περίπτωση όσων πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου δηλαδή νόσο του crohn και ελκώδη κολίτιδα. Δυο ασθένειες που μετατρέπουν τη ζωή των ασθενών σε κόλαση καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εντερική περιοχή και παρουσιάζουν μεταξύ άλλων ως βασικό σύμπτωμα τις αλλεπάλληλες διάρροιες που συνοδεύονται με αίμα.

Και δε φθάνει που η ζωή των ασθενών είναι από μόνη της δραματική, ήρθε και η αγωνιώδης αναζήτηση των φαρμάκων να τη μετατρέψει σε καθημερινό Γολγοθά.

Και το ζήτημα είναι ότι πολλοί ασθενείς αναγκάζονταν όλο αυτό το διάστημα να σταματήσουν τη θεραπεία τους επειδή ακριβώς δεν μπορούσαν να βρούν τα φάρμακά τους. Οι επιπτώσεις όμως στη συνέχεια ήταν δραματικές καθώς η υγεία τους επιβαρύνονταν. 'Έτσι υποχρεώνονταν να μπούν ακόμη και σε πολύωρα χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που υπέστησαν από το προηγούμενο διάστημα ενώ για κάποιους μπορεί να ήταν ακόμη και μοιραίο.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του Συλλόγου Ασθενών με Ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου (ΙΦΝΕ) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, φως στο …τούνελ δεν είχαν δει. Φαίνεται όμως πως τώρα με την απόφαση του ΣτΕ μπορούν και πάλι να ελπίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανοικτά αλλά χωρίς εφημερίες τα φαρμακεία! Οι…φραγκόκοτες και οι γαλάζιες ταυτότητες των φαρμακοποιών

Το μεγάλο κούρεμα της Υγείας! Τι δείχνουν τα στατιστικά για τις δαπάνες στα χρόνια των μνημονίων

Σε διαθεσιμότητα από 9 Απριλίου οι οδηγοί των νοσοκομείων! Τι είπε ο Άδωνις στους εργαζομένους

Κούρεμα στις δωρεάν επισκέψεις στον ΕΟΠΥΥ! Συμβάσεις και για όσους αποχώρησαν από το ΠΕΔΥ