Βλέποντας τον εαυτό μας με… «ροζ γυαλιά»

  • Iatropedia
Είμαι τόσο υπέροχος, φανταστικός, καταπληκτικός –αρκεί να αγνοήσω τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου μου! Οι άνθρωποι που τείνουν να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από «ροζ γυαλιά» χρησιμοποιούν λιγότερο αυτό το τμήμα του εγκεφάλου τους, δείχνουν αποτελέσματα σχετικής έρευνας.

Πόσους ανθρώπους γνωρίζουμε που δείχνουν να μην έχουν καμία συναίσθηση για το ποιοι πραγματικά είναι; Δεν το κάνουν επίτηδες, δεν… το καταλαβαίνουν καν! Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε μέρος των μετωπιαίων λοβών μας, τόσο ακριβέστερη είναι η εικόνα που έχουμε για εμάς. Αντιθέτως, τα άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο από τους άλλους, τόσο λιγότερη χρήση κάνουν.

Η φυσική τάση να βλέπουμε θετικά τον εαυτό μας είναι χρήσιμη και σε πολλές περιπτώσεις παρέχει κίνητρα για να γίνουμε καλύτεροι. Όμως η υπερβολή οδηγεί ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα, εξηγεί η Τζένιφερ Μπίερ, βοηθός καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ωστιν. Στο πλαίσιο της μελέτης, 20 άτομα έπρεπε να απαντήσουν πώς συγκρίνονται με συνομηλίκους τους βάσει θετικών γνωρισμάτων όπως η διακριτικότητα, η σεμνότητα, η συμπάθεια και η ωριμότητα, όσο και αρνητικών όπως είναι ο υλισμός, η ακαταστασία, η αναξιοπιστία και η στενοκεφαλιά, την ώρα που μαγνητικός τομογράφος «διάβαζε» το μυαλό τους.

Όσοι είδαν τον εαυτό τους πολύ πιο θετικά από τους άλλους, χρησιμοποιούσαν λιγότερο τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την λογική, τον σχεδιασμό, την λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Εκείνοι που είχαν ακριβή εικόνα του εαυτού τους είχαν ενεργοποιήσει τις αντίστοιχες περιοχές τέσσερεις φορές περισσότερο! Τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικών λειτουργιών ηλικιωμένων και πασχόντων από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες ενώ κρίνονται χρήσιμα και για τις περιπτώσεις απεξάρτησης χρηστών μεθαμφεταμίνης οι οποίοι, επειδή οι μετωπιαίοι λοβοί τους συχνά καταστρέφονται από τα ναρκωτικά, υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να παραμείνουν «καθαροί».