Βιταμίνη D: Ποιες παθήσεις γιατρεύει;

  • Iatropedia
Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την υγεία. Η έλλειψη της έχει σχετισθεί με την εκδήλωση καταγμάτων και άλλων σοβαρών ιατρικών καταστάσεων. Πλεόν νέες έρευνες έδειξαν ότι κάνει καλό σε κάποιες παθήσεις. Μάθετε ποιες είναι αυτές.

Κατάθλιψη

Η βιταμίνη D παίζει έναν ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης D θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης. Πάντως το καλύτερο στοίχημα είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για το αν η βιταμίνη D μπορεί να αποκρούσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Βιταμίνη D και απώλεια βάρους

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι είναι παχύσαρκοι έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης D. Δεν είναι σαφές εάν η ίδια η παχυσαρκία προκαλεί χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Πάντως μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη βιταμίνης D σε δίαιτα περιορισμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D χάσετε βάρος πιο εύκολα.

Η βιταμίνη D και διαβήτης

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ενός χαμηλού επιπέδου της βιταμίνης D και του διαβήτη τύπου 2 – η πιο κοινή εκδοχή αυτής της διαταραχής του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο δεν υπάρχει αρκετή απόδειξη για τους γιατρούς ώστε να συστήσουν τη λήψη αυτού του συμπληρώματος για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Ενέργεια όλη την ημέρα

Επιλέξτε τροφές για το πρωινό σας με βιταμίνη D ώστε να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα.

Κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

Είναι πολύ νωρίς γαι την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά νεότερες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα τους μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

πηγή: http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν