Βιώσιμο ασφαλιστικό φορέα συντάξεως απαιτούν οι υγειονομικοί

  • Iatropedia
Ανοιχτή επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτριο Στρατούλη και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά, απέστειλαν οι υγειονομικοί για τα θέματα που έχουν προκύψει με το ΤΣΑΥ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι ασφαλίζονται στο Ταμείο Συντάξεως και Ασφαλίσεως Υγειονομικών που είναι κλάδος του ΕΤΑΑ. Το ΤΣΑΥ ωστόσο παραπαίει τα τελευταία χρόνια -ειδικά μετά το «κούρεμα» των ομολόγων στα Ταμεία- ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η αύξηση στις εισφορές ειδικά των νεώτερων επαγγελματιών υγείας.

Ως εκ τούτου, οι πρόεδροι των δευτεροβαθμίων υγειονομικών συλλόγων μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών τους, πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη στην οποία αποφάσισαν να ζητήσουν τα εξής:

1.Την αναμόρφωση του ν. 3986 /2011 ώστε να μην καθίσταται υποχρεωτική η υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα με δεδομένη την αδυναμία όλων των υγειονομικών, καταβολής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

2. Την παράταση για ένα μήνα μέχρι τη νομοθετική τακτοποίηση σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο, της καταβολής των εισφορών του Α΄ Εξαμήνου 2015, δηλαδή μέχρι 31 Ιουλίου.

Η συνδιάσκεψη των προέδρων ζητά από την Πολιτεία να κατανοήσει το πρόβλημα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης -ειδικά των νέων επιστημόνων- που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους προς το ταμείο τους.

Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας αποδεκατίσθηκε μαζί με την μεσαία τάξη από την κρίση που υποβόσκει στην χώρα μας. Η αυξανόμενη ανεργία στις τάξεις των υγειονομικών οδηγεί στην αθρόα διαρροή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό.

Οι υγειονομικοί έχουν δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και απαιτούν:

-Την κατοχύρωση της ελαχίστης εγγυημένης σύνταξης όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους

-Την απόδοση του κοινωνικού πόρου

-Και την επαναφορά της κρατικής χρηματοδότησης

-Οι Υγειονομικοί έχουν δικαίωμα να ανήκουν σε ένα υγιές και βιώσιμο Ταμείο που να τους εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή σύνταξη και ασφάλιση».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος και του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου κυρία Αθηνά Τραχήλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ