Βιοδείκτες προδίδουν την προδιάθεση για παχυσαρκία

  • Iatropedia
Χημικές ουσίες που εντόπισαν επιστήμονες σε δείγματα ούρων, βρέθηκαν ότι σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος και μπορούν να προειδοποιήσουν αν ένα άτομο έχει προδιάθεση για παχυσαρκία.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου εντόπισαν 29 μεταβολικά προϊόντα που σχετίζονται με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) σε 2.000 και πλέον δείγματα ούρων ατόμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία και όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, η διαπίστωση αυτή θα βοηθήσει να μάθουν περισσότερα για το πώς η παχυσαρκία μπορεί να εξελιχθεί σε νόσο. Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας την καθιστά πια διεθνές φαινόμενο και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν την σχέση της με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που αντιμετωπίζουν παχύσαρκα άτομα από καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικά, διαβήτη και καρκίνο.

Τώρα, η περαιτέρω μελέτη των συγκεκριμένων μεταβολιτών, υποστηρίζουν, θα ρίξει περισσότερο φως στους μηχανισμούς που ευθύνονται για 3.400.000 θανάτους ετησίως ανά τον κόσμο εξαιτίας των επιπτώσεων της παχυσαρκίας. Όπως οι μεταβολίτες συνδέονται με την ενέργεια που παράγεται στους μυς, έτσι και οι αντίστοιχοι που παράγονται από τα βακτήρια στο έντερο συνδέονται, σύμφωνα με την σχετική μελέτη, επίσης με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μη-παχύσαρκα άτομα που έχουν παρόμοια πρότυπα των συγκεκριμένων μεταβολιτών στα ούρα τους μπορεί να αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας και μεταβολικών ασθενειών. Ο καθορισμός των ουσιών αυτών ως βιοδείκτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη προληπτικών εξατομικευμένων θεραπειών καθώς όπως τονίζουν οι ειδικοί, η παχυσαρκία εκτός από παγκόσμιο πρόβλημα απειλεί τις υπηρεσίες υγείας με κατάρρευση και με μείωση του σημερινού προσδόκιμου ζωής.