Βία στα νοσοκομεία: Στο Νοσοκομείο Καβάλας νέο ακραίο περιστατικό με θύμα γιατρό…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο Νοσοκομείο Καβάλας, γιατρός έφαγε ξύλο (μπουνιές) από τον γιο ασθενή με καρκίνο τελικού σταδίου που απεβίωσε. Το ζήτημα στηλιτεύουν ΠΟΕΔΗΝ, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας αλλά και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΙΣ.

Αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ:

Πότε θα αφήσουν την τζάμπα μαγκιά εκεί στο Υπουργείο που «οπλίζει» τα χέρια του κάθε ατόμου με παραβατική συμπεριφορά. Πού είναι τα μέτρα προστασίας;

Άλλες δύο περιπτώσεις άγριου ξυλοδαρμού συναδέλφων το πρώτο την περασμένη Δευτέρα 11/2/2019 στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία από ρομά πατέρα ασθενούς παιδιού που προσήλθε στο ΤΕΠ για εξέταση και το δεύτερο γιατρού από τον γιο ασθενή που απεβίωσε στο Νοσοκομείο Καβάλας, έρχεται να καταδείξει ότι οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία είναι απροστάτευτοι στις ενέργειες κάθε ατόμου με παραβατική συμπεριφορά που τα επισκέπτονται.

Με τον Αν. Υπουργό Υγείας να εκθειάζει τη κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, έτσι το κάθε κακοποιό στοιχείο θεωρεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κωλυσιεργία από τη μεριά των εναπομεινάντων εργασιακά εξουθενωμένων εργαζόμενων.

Δεν προλαβαίνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό να εξυπηρετήσουν το πλήθος των περιστατικών με συμπτώματα γρίπης και άλλων ασθενειών και έχουν και το μόνιμο φόβο μην φάνε ξύλο, επειδή δεν λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας στα Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης κονδυλίων (ελλιπείς φύλαξη, ανύπαρκτα μέσα προστασίας).

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας το προσωπικό δεν κινδυνεύει μόνο από τους συνοδούς των παιδιών που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα ΤΕΠ και επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, κινδυνεύουν και από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο επί χρόνια με εισαγγελική εντολή. Επανειλημμένως οι εργαζόμενοι έχουν φάει ξύλο. Παρά τις προσπάθειες του Σωματείου και της ΠΟΕΔΗΝ δεν δόθηκε καμία λύση.

Επιτέλους πότε θα αφήσουν «τις τσάμπα μαγκιές» εκεί στο Υπουργείο και θα ασχοληθούν με τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίας;

Την Πέμπτη 21/2/2019 στηρίζουμε και καλύπτουμε την Κινητοποίηση του Σωματείου και καλούμε όλους τους εργαζόμενους 8.30π.μ. να βρίσκονται στην είσοδο του Νοσοκομείου στη Συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουμε.

Δήλωση του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου υποψηφίου προέδρου στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Προστέθηκε χθες άλλο ένα αποκρουστικό κρούσμα βίας εναντίον γιατρού εντός νοσοκομείου, στην Καβάλα. Παρά το γεγονός ότι η βία εναντίον υγειονομικών ως ιδιώνυμο αδίκημα τιμωρείται αυστηρά, δυστυχώς τελευταία τα κρούσματα αυξάνονται.

Πέρα από την αυτονόητη απόλυτη καταδίκη με αγανάκτηση, για πράξεις αδιανόητες σε χώρους άσκησης της ιατρικής, απαιτείται και αποτελεσματική πολιτική αποτροπής τους.

Η ιατρική είναι από τη φύση της συνυφασμένη με τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία, και γι’ αυτό πρέπει να ασκείται με ηρεμία και σεβασμό προς ασθενείς και γιατρούς.

Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με ενεργές δράσεις ώστε ανακόψουμε και να αποτρέψουμε το νοσηρό φαινόμενο της επέκτασης της βίας εντός των νοσοκομείων.

Ατυχώς όμως, η παρουσία «νταή γιατρού» στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να συμβάλλει στην αποτροπή των βίαιων επεισοδίων εναντίον ιατρών και στην ενίσχυση της ασφάλειας στα νοσοκομεία,  δίνει κάκιστο παράδειγμα το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εμπέδωση του ορθού κλίματος στο χώρο της Υγείας.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

Καταδικάζουμε το γεγονός της  βιαιοπραγίας εναντίον Νοσοκομειακού Ιατρού του Γ. Ν. Καβάλας, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/2/2019, εξαιτίας αιφνίδιου θανάτου ασθενούς.

Συλλυπούμεθα την οικογένεια για το λυπηρό γεγονός, αλλά η θλίψη δε θα πρέπει να γίνεται αφορμή φραστικής ή σωματικής βίας εναντίον ιατρού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, μετά από Έκτακτη Συνεδρίαση, αποφάσισε ότι θα πάρει όλα τα νόμιμα μέτρα μέχρι τέλους για το συγκεκριμένο γεγονός, προς αποτροπή παρόμοιων συμβάντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν