Βία στα νοσοκομεία: Έχει ξεφύγει η κατάσταση – Τρία νέα σοβαρά περιστατικά, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ)

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Η βία και ανομία στα Ελληνικά Νοσοκομεία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, αναφέρουν εργαζόμενοι (ΠΟΕΔΗΝ), οι οποίοι καταγγέλλουν τρία νέα σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε τρία διαφορετικά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Ζητούν άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας.

Τα φαινόμενα βίας και ανομίας δεν έχουν τελειωμό στα Δημόσια Νοσοκομεία. Στο ΑΧΕΠΑ της συμπρωτεύουσας σημειώνονται καθημερινά κλοπές, τραυματισμοί συνοδών και ασθενών και φθορές ιατρικών μηχανημάτων ακόμα και … διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η κατάσταση με τους ταλαίπωρους άστεγους που έχουν κατακλείσει τα υπόγεια του νοσοκομείου είναι πλέον εκτός ελέγχου. Στο νοσοκομείο της Σύρου ασθενής επιτέθηκε πετώντας … φιάλες οξυγόνου στο προσωπικό, ενώ στο νοσοκομείο Καλαμάτας, μαινόμενος ασθενής «ξυλοφόρτωσε» χωρίς λόγο νοσηλεύτριες.

«Ακόμη αναμένουμε την Νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία τονίζει ότι «Θα πρέπει να προσληφθούν περισσότεροι φύλακες και να ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας. Τα μέτρα ασφαλείας δεν βελτιώνονται με τη σημερινή οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων».

Δείτε τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στα Δημόσια Νοσοκομεία:

ΑΧΕΠΑ: «Η διοίκηση τα θεωρεί όλα φυσιολογικά!», λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ συγκεντρώνεται πλήθος παραβατικών ατόμων λόγω έλλειψης φύλαξης. Επιτίθενται σε εργαζόμενους ασθενείς και συνοδούς, αναφέρουν οι εργαζόμενοι, ενώ καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι κλοπές με άσκηση βίας, οι διαρρήξεις και κλοπές αυτοκινήτων, οι φθορές ιατρικών μηχανημάτων και ειδών, ακόμη και διακίνηση και χρήση απαγορευτικών ουσιών εντός του Νοσοκομείου.
«Δεκάδες άστεγοι έχουν καταλάβει τους χώρους του Νοσοκομείου και κοιμούνται στους διαδρόμους των κλινικών ακόμη και έξω από τα χειρουργεία. Αφήνουν οπουδήποτε τα προσωπικά τους αντικείμενα και ακαθαρσίες. Μεγάλος κίνδυνος λοιμώξεων. Αναστατωμένοι είναι εργαζόμενοι και το Σωματείο εκτός της Διοίκησης που τα θεωρεί όλα φυσιολογικά!», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Νοσοκομεία Σύρου και Καλαμάτας: Λεκτική και σωματική βία εναντίον του προσωπικού

Στο Νοσοκομείο της Σύρου το βράδυ 25ης προς 26ης Οκτωβρίου ασθενής που διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών «προέβη σε λεκτική και σωματική βία στο προσωπικό», αναφέρουν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν «Απερίγραπτα όσα έγιναν. Έβριζε χυδαία και μαζί με τον πατέρα του πετούσαν φιάλες οξυγόνου προς το προσωπικό. Επικράτησε πανικός».

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας την Κυριακή το απόγευμα 27/10/2019, είχαμε τον άγριο ξυλοδαρμό Νοσηλευτριών από μαινόμενο ασθενή: «Καλοί είναι οι Νόμοι, αλλά η βασική αιτία των φαινομένων βίας είναι η έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού. Πρέπει να ληφθούν μέτρα», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

ΠΟΕΔΗΝ: Οι πηγές του προβλήματος

Εκτός από τον ανεπαρκή αριθμό προσωπικού φύλαξης, υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που γίνεται αφορμή να υπάρχουν καθυστερήσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

«Θα πρέπει να προσληφθεί επαρκής αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να εξυπηρετούνται έγκαιρα οι ασθενείς και όχι να περιμένουν 10 ώρες στα ΤΕΠ. Οι λιγοστοί γιατροί, νοσηλευτές δεν μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα δεκάδες περιστατικά που περιμένουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει, επίσης, να γίνονται άμεσα μηνυτήριες αναφορές από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων προς τα άτομα που προκαλούν τα εν’  λόγω φαινόμενα βίας και ανομίας και να συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

«Σήμερα ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζόμενους που είναι θύματα των επιθέσεων. Ποιος εργαζόμενος θα τρέχει στα δικαστήρια στοχοποιημένος ο ίδιος και η οικογένειά του από τα εν λόγω παραβατικά άτομα. Θα πρέπει από το ΑΧΕΠΑ να φύγουν άμεσα οι άστεγοι προς άλλους προστατευόμενους χώρους σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν θρηνήσουμε θύματα κύριε Κικίλια κάνετε κάτι», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.