Βενιζέλος: Θα δοθούν οριστικές λύσεις! Λυκουρέντζος: Θα πληρώσουμε φαρμακοποιούς και προμηθευτές

  • Iatropedia
Την πύλη του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακριβώς στις 2 μετά το μεσημέρι όπου και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τι άλλο φυσικά για τον υποχρηματοδοτούμενο ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία που πρέπει να συγχωνευθούν αλλά μεταξύ άλλων και τον τρόπο κάλυψης των κενών θέσεων στα νοσοκομεία. Τι άλλο είπανε μεταξύ τους;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία ενώ ζήτησε αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα του συστήματος.

Αμέσως μετά στις δηλώσεις του ο Ευαγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι το πρόβλημα με την Υγεία είναι τόσο δημοσιονομικό όσο και λειρουργικό. Δημοσιονομικό επειδή η χώρα περνά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και λειτουργικό εξαιτίας των προβλημάτων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θα ληφθούν πρωτοβουλίες και θα γίνουν κινήσεις που θα δώσουν -ελπίζουμε- λύσεις οριστικές και γρήγορα. Θα προυσιάσει η ηγεσία του υπουργείου μια ολοκληρωμένη στρατηγική ξεκινώντας από το φάρμακο και φθάνοντας μεχρι το νέο υγειονομικό χάρτη».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος αφού ευχαρίστησε τον κ.Βενιζέλο για τη στήριξή του δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλισθούν όλοι εκείνοι οι τρόποι ώστε να λειτουργήσει ομαλά ο ΕΟΠΥΥ και να μη λήψουν τα φάρμακα από τους ασθενείς. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα εξασφαλισθούν τα χρήματα για να αποπληρωθούν οι προμηθευτές και να μπορέσει να λειρουργήσει η αγορά. Καλεσε επίσης τους φαρμακοποιούς να μην προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους αφού θα εξασφαλισθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή τους.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν εξαιρετικά ενημερωμένος, δεδομένου ότι γνωρίζει απόλυτα τα μέτρα που ζητά και η τρόικα από τον τομέα της Υγείας.

Ο ίδιος αλλά και γενικότερα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι είναι μέτρα σκληρά που θα χρειασθούν θυσίες αλλά δυστυχώς θα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Ο κ.Βενιζέλος επιμένει πάντως στην οριστικοποίηση των μέτρων και στον τομέα της υγείας ώστε να είναι γνωστό τι θα πρέπει οι πολίτες το επόμενο διάστημα να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν για κοινωνική δικαιοσύνη και στην υγεία ώστε οι έχοντες να πληρώνουν περισσότερα από τους μη έχοντες, γι αυτό και δεν είναι υπέρ των οριζόντιων περικοπών.

Να σημειωθεί ότι με βάσει τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των τριών αρχηγών, θα πρέπει άμεσα να περικοπούν από τον τομέα της Υγείας 1,387 δις ευρώ.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν κυρίως από τα φάρμακα, τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων αλλά και από την αύξηση που θα υποστούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για την υγειονομική τους περίθαλψη που εκτιμάται ότι θα είναι από τα 10 ευρώ που πληρώνουν σήμερα στα 20 ευρώ.

Δήμητρα Ευθυμιάδου