Βατόπουλος: Παγκόσμιο δίλημμα: Τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη στην Αφρική;

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Στις προσπάθειες οικοδόμησης τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό στην Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης εμβολίου το χειμώνα τοποθετήθηκε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και βρισκεται, ήδη, υπό συζήτηση στην Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων.

«Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όμως, πρόσθεσε, πως αποτελεί παγκόσμιο δίλημμα, το εάν θα πρέπει να γίνει τρίτη δόση στην Ευρώπη, ή πρώτη δόση στην Αφρική, που βρίσκεται σε μονοψήφια νούμερα στον εμβολιασμό.

Είναι γνωστό πως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι εξαιρετικά ανήσυχη για τη μη επαρκή εμβολιαστική κάλυψη των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς από αυτές θα μπορούσε να προκύψει τον χειμώνα, μια νέα μετάλλαξη, η οποία θα καθυστερήσει περαιτέρω τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.

Βατόπουλος: «Μπορεί να μας εγκαταλείψει ο ιός το επόμενο καλοκαίρι»

Ο καθηγητής ανέφερε πως είναι ένα υπαρκτό σενάριο να μας εγκαταλείψει ο ιός το επόμενο καλοκαίρι και πως το επόμενο κύμα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος.

«Τον Σεπτέμβριο θα δούμε πώς θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας».

Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως «το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι’ αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους».

«Μάσκες και στους εμβολιασμένους»

Για την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους) ο ίδιος σχολίασε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη». 

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.

Κολλάει σαν την ανεμοβλογιά η μετάλλαξη Δ

Για το τείχος ανοσίας είπε πως είναι ένας αγώνας δρόμους στον ρυθμό του εμβολιασμού και τον ρυθμό που μεταλλάσσεται ο ιός. «Αν μοιάζει με την ανεμοβλογιά, όπως είπαν οι Αμερικανοί, η ανεμοβλογιά είχε ένα R0 (δείκτης μεταδοτικότητας) 10, ενώ ο κορονοϊός 2 οπότε για την ανεμοβλογιά η συλλογική ανοσία πρέπει να φτάσει στο 90%».

Εξήγησε πως το RO είναι το πόσα άτομα κολλάει κατά μέσο όρο κάθε κρούσμα. Στην ανεμοβλογιά κατά μέσο όρο κολλάει κάποιος 10 ανθρώπους ενώ το πρώτο στέλεχος του κορονοϊού κάθε άνθρωπος (κρούσμα) κολλούσε δύο ανθρώπους. «Οι Αμερικανοί (CDC) τώρα λένε ότι η μετάλλαξη Δ κολλάει σαν την ανεμοβλογιά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν