Βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά μη γενόσημων φαρμάκων

  • Iatropedia
Κίνητρα για την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων από τους ασθενείς αλλά και από τους φαρμακοποιούς θα δώσει το υπουργείο υγείας. Κατά την διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τη λήψη άμεσων μέτρων για να διευρυνθεί η χρήση των γενόσημων.

Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός υγείας εμείς θέλουμε να δίνουμε καλό φάρμακο και δωρεάν.

Αν ο ασφαλισμένος έχει διαφορετική άποψη τότε θα το πληρώνει από την τσέπη του.Πράγμα που σημαίνει,ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρη τη διαφορά πάνω από την ασφαλιστική τιμή για εκατοντάδες φάρμακα που δεν είναι γενόσημα και είναι ακριβότερα, καθώς η καλυψη της διαφορας απο τον ΕΟΠΥΥ του 50% θα πάψει να ισχύει.

Ενδεικτικά, για φάρμακο εντός πατέντας για το ουρικό οξύ, με λιανική τιμή 36,31 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 4,42 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει πλέον 31,89 ευρώ κι όχι 15,94 ευρώ που ήταν έως σήμερα, αφού η διαφορά μοιραζόταν με τον ΕΟΠΥΥ, συν την συμμετοχή 25%, ήτοι 1,11 ευρώ, σύνολο 33 ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι έχει αποφασιστεί να δίνεται στον κάθε πολίτη και ασφαλισμένο καλό φάρμακο δωρεάν. «Τώρα αν κάποιος πολίτης θέλει για δικούς του λόγους να πάρει ακριβότερο φάρμακο, αυτό είναι δική του επιλογή, δεν έχει να κάνει με την Υγεία του, θα πρέπει να την πληρώνει μόνος του», ανέφερε σχετικά.

κίνητρα

Παράλληλαδίνονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων. Για κάθε γενόσημο που θα πωλούν δεν θα πληρώνουν rebate, ενώ σε όποιο φάρμακο ο τζίρος αγγίξει το 60%, στα γενόσημα θα εξαιρεθεί τελείως από την καταβολή rebate. Δευτερευόντως το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται να λάβει επιπλέον μέτρα, όπου δεν θα υποχρεώνονται οι γιατροί να καλύπτουν το 60% της συνταγογράφησης με γενόσημα, σε διαφορετική περίπτωση θα μένουν εκτός ΕΟΠΥΥ.

κανένας δεν θα απολυθεί

Για μια ακόμη φορά, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους εργαζομένους στα νοσοκομεία ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο χώρο της Υγείας.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα φέρει αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι του νοσοκομείου, που είναι ένα από τα πέντε που αλλάζουν χρήση και εντάσσεται στην κινητικότητα, αντέδρασαν στην επίσκεψη του υπουργού.

Υποστήριξαν δε, ότι ο όρος «κινητικότητα» είναι ένας έμμεσος τρόπος, για να τους πουν ότι θα απολυθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο ασφαλή είναι τα γενόσημα φάρμακα;Ερωτηματικά από ΙΣΑ

Ημερομηνίες ορόσημα της κινητικότητας στο ΕΣΥ.Όλα για την αξιολόγηση και τα μόρια

Εφοδιάζονται πάλι τα νοσοκομεία με αντιδραστήρια για τον έλεγχο του αίματος