Βάσω Μαράκα: ‘Εκκληση στους φαρμακοποιούς για την “κίτρινη κάρτα” των παρενεργειών του ΕΟΦ

  • Γιάννα Σουλάκη
κίτρινη κάρτα ΠΟΑμΣΚΠ
Δημόσια έκκληση προς τους φαρμακοποιούς κάνει μέσω του iatropedia.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Π.Ο.Α.μ.Σ.Κ.Π.) κ. Βάσω Μαράκα, να διαδώσουν μέσω των  φαρμακείων την "κίτρινη κάρτα" των παρενεργειών του ΕΟΦ.

Οπως αναφέρει η κα.Μαράκα, “Οι φαρμακοποιοί πρέπει να ενημερωθούν για τη χρησιμότητα της κίτρινης κάρτας και να τη δίνουν στους ασθενείς τους στα φαρμακεία, με κάθε αγορά φαρμάκου. Είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει συνήθεια σε όλους μας να συμπληρώνουμε τις ειδικές κίτρινες καρτέλες που έχει ο ΕΟΦ με τις παρενέργειες”

Την ίδια έκκληση είχε κάνει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και στις αρχές Φεβρουαρίου μιλώντας στη 10η Διημερίδα και Έκθεση «Επιχειρηματικότητα και Επικοινωνία Υγείας», αλλά όπως λέει σήμερα, δεν εισακούστηκε.

Τι είναι η κίτρινη κάρτα των παρενεργειών του ΕΟΦ

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) και οι ασθενείς έχουν καθήκον να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Μπορείτε να συμπληρώσετε την κίτρινη κάρτα υγείας και ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Συνάντηση με τους φαρμακοποιούς για την Κίτρινη Κάρτα

Θετικός δήλωσε μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Απόστολος Βαλτάς, στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνάντηση με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και να συναποφασίσουν, εάν η κίτρινη κάρτα μπορεί να προωθηθεί μέσω των φαρμακείων.