Βασίλης Οικονόμου και γιατροί της ΝΔ: Τους έβαλε με το ζόρι στο ίδιο τραπέζι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το νομοσχέδιο για την ιατρική νομοθεσία και δη για τους ιατρικούς συλλόγους, έχει διχάσει όχι μόνο τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας αλλά και τον ΙΣΑ με τον ΠΙΣ οι πρόεδροι των οποίων ανήκουν πολιτικά στη ΝΔ αλλά ιδεολογικά τους χωρίζουν πολλά... Κι όπως συμβαίνει συνήθως, μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις!

Γιώργος Πατούλης και Μιχάλης Βλασταράκος αναγκάστηκαν να κάτσουν χθες …απέναντι αλλά πάντως στο ίδιο τραπέζι, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου οργάνωσε σύσκεψη στη Βουλή με τα μέλη του ιατρικού τομέα της ΝΔ που είναι εκπρόσωποι μεγάλων ιατρικών συλλόγων ώστε να βρεθούν οι κοινοί τόποι και να μειωθούν οι διαφορές. Αλλά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος κάθισαν απέναντι και ήταν βλοσυροί, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

Ο κ. Οικονόμου δημοσίευσε στο προφίλ του στο facebook μερικές φωτογραφίες από την συνάντηση με το σημείωμα «δημιουργική σύσκεψη του Τομέα Υγείας της ΝΔ με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα στην Βουλή!!».

Αλλά καθώς η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική του κλίματος, είναι σαφές ότι ο ΙΣΑ και άλλοι μεγάλοι σύλλογοι της χώρας δεν θα καταπιούν «αμάσητες» ούτε τις προθέσεις του κ. Βλασταράκου, ούτε και την συνεργασία και συμφωνία μου με το φιλοκυβερνητικό κομμάτι του ΠΙΣ.

Να θυμίσουμε ότι σε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τους εκλέκτορές του στον ΠΙΣ, την Τρίτη (29/08/2017) επισημάνθηκαν 4 ζητήματα:

• Είναι η πρώτη φορά που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας, αποκλείεται από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εκφράσει και να παλέψει για τα δίκαια αιτήματα των ιατρών της Αθήνας.

• Ο ΙΣΑ δεν συμμετέχει πλέον στις συζητήσεις στη Βουλή, όπου μέχρι τώρα παρίστατο μαζί με τον ΠΙΣ, προασπιζόμενος τα δικαιώματα των μελών του και ισχυροποιώντας την εκπροσώπηση του ιατρικού σώματος απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

• Γίνεται για πρώτη φορά ενεργοποίηση ενός αντιδημοκρατικού και παρωχημένου Βασιλικού Διατάγματος που προβλέπει ότι η επικοινωνία του ΙΣΑ με τους Φορείς θα γίνεται μέσω του ΠΙΣ! Πρόκειται για μια παράλογη και προσβλητική για τους ιατρούς της Αθήνας διαδικασία που έχει αποτέλεσμα να πρέπει να μεσολαβήσουν μήνες προκειμένου να απαντηθούν ακόμα και απλά ερωτήματα που έθεσαν μέλη του ΙΣΑ.

• Οι γιατροί της Αθήνας ενώ αντιπροσωπεύουν το 40% του ιατρικού σώματος της χώρας έχουν μόλις το 8% στην εκπροσώπηση της ΓΣ του ΠΙΣ. Το ζήτημα της αναλογικότητας είναι το πρώτο πράγμα που θα ανέμενε κανείς μία δημοκρατική αρχή και μία αριστερή κυβέρνηση να επιδιώξει στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Ωστόσο οι επίμαχες διατάξεις δεν τροποποιούνται αποδυναμώνοντας και φιμώνοντας τους ιατρούς της Αθήνας.

οικονομου βουλη