Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Ευτελισμός ή εξευτελισμός της ΠΦΥ;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κάποτε μιλάγαμε για αποικιοκρατικές συμβάσεις, τύπου Τ.Ε.Β.Ε ή 6 ευρώ η επίσκεψη, ή 2,20 ευρώ η γενική εξέταση αίματος. Τώρα με το 0,75 – 1 ευρώ η επίσκεψη που θέλει να συνάψει συμβάσεις ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους γενικούς- οικογενειακούς ιατρούς, για τι συμβάσεις πρέπει να μιλάμε; Ευτελισμού ή εξευτελισμού ασθενών και ιατρών; Αυτό αναρωτιέται η κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

«Το χαρτί μόνο της έντυπης ηλεκτρονικής συνταγής στο φαρμακείο κοστολογείται και πληρώνει ο ασθενής 1 ευρώ», σημειώνει η κ. Ανεμοδουρά και συνεχίζει:

«Γιατί ο οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να δεχθεί σύμβαση που θα αμείβεται στο «επιστρατευμένο» ιδιωτικό του ιατρείο λιγότερο από 1 ευρώ για τις παρεχόμενες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας; (και να εκδίδει συνταγές και παραμπεπτικά σε χαρτιά !!!)».

ανεμοδουρα

Η προκήρυξη

Όπως καταγγέλλει η έμπειρη συνδικαλίστρια, «ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ με την προκήρυξη η οποία έχει καταληκτική ημερομηνία 31-01-2018 ζητάει από ειδικευμένους ιατρούς ( γενικούς ιατρούς, παθολόγους , παιδίατρους) έναντι «πινακίου φακής»  να κάνουν αιτήσεις για σύμβαση, καλύπτοντας τις ανάγκες του, ώστε να παρουσιαστεί έργο στην Π.Φ.Υ , γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος του το επιβάλλουν τα μνημόνια.

Δεν μας είπε όμως, ούτε κανένα μνημόνιο, ούτε οι θεσμοί που διαπραγματεύονται, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος που χθες 29-01-2018 ήρθε στους ιατρούς του Πειραιά προσκεκλημμένος ή απρόσκλητος καμία σημασία δεν έχει:

-Ποια σελίδα του μνημονίου αναφέρει το κόστος του 1 ευρώ μικτά ανά ασθενή;

– Αν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στις πατρίδες των ατόμων που αποτελούν τους θεσμούς έχουν αυτή την κοστολόγηση;

-Κι αν ο ίδιος ο πρόεδρος θα αισθανόταν ευαρέσκεια να πάει σε συμβεβλημένο ιατρό που η μικτή αμοιβή του θα είναι 1 ευρώ;

Την απορρίπτουμε

Για όλους τους ανωτέρους λόγους η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου ανά ιατρικό σύλλογο απορρίπτει τις συμβάσεις αυτές και θεωρώ ότι και οι ασφαλισμένοι πολίτες που μαθαίνουν τώρα την αλήθεια θα συμφωνήσουν.