Βάλτε stop στις επιπλοκές του διαβήτη! Έξυπνα τρικ

  • Iatropedia
Ο σακχαρώδης διαβήτης ή αλλιώς οι παθολογικά αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα αποσχολούν πολλούς ανθρώπους. Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι πολλές και επικίνδυνες για την υγεία. Διαβάστε πως μπορείτε να τις αποφύγετε με εύκολους και απλούς τρόπους.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Επιλέξτε προσεκτικά τους υδατάνθρακες

Ο ασθενής με διαβήτη δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψει εντελώς τους υδατάνθρακες. Επιλέξτε υδατάνθρακες που διασπώνται αργά στο σώμα παρέχοντας σταθερή ενέργεια. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Ναι, μπορείτε να φάτε φρούτα αρκεί να μην είναι πολύ γινομένα και να καταναλώνετε τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Ένας διαιτολόγος θα σας βοηθήσει να μάθετε ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα για εσάς.

Χάστε βάρος

Αν είστε υπέρβαροι η απώλεια των παραπανίσιων κιλών θα βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, θα βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και θα ρίξει τη χοληστερίνη. Στόχος είναι να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνετε. Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε τη μείωση των λιπαρών και των θερμίδων από τη διατροφή σας.

Άσκηση

Διαλέξτε κάτι που σας αρέσει, όπως περπάτημα, χορός, ποδηλασία, ή απλά κάντε στατικό ποδήλατο όση ώρα βλέπετε τηλεόραση. Η άσκηση μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τη χοληστερίνη, την πίεση και βοηθάει στην απώλεια κιλών. Επιπλέον, ανακουφίζει από το στρες και βοηθάει στη μείωαη της φαρμακευτικής αγωγής για το διαβήτη.

Να κοιμάστε αρκετά

Εάν στερείστε τον ύπνο ή αντίθετα αν κοιμάστε πολύ μπορεί να αυξήσετε την όρεξή σας και τις λιγούρες για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνοντας τον κίνδυνο για επιπλοκές, όπως καρδιακή νόσο. Ιδανικά πρέπει να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πάντα για τον διαβήτη. Πότε κινδυνεύουμε;

Γιατί ο διαβήτης εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά;