Βάλε …βγάλε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση! Το παρασκήνιο ενός προαναγγελθέντος …νεκρού συστήματος…

  • Iatropedia
Σήμερα σε λειτουργία, αύριο εκτός. Και ξανά από την αρχή. Κάπως έτσι εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσω του οποίου όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται τα φάρμακά τους καθώς οφείλουν να το χρησιμοποιούν όλοι οι γιατροί.

Κι ενώ μια νέα πλατφόρμα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης άρχισε να λειτουργεί την περασμένη Δευτέρα, και αφού είχε «πέσει» φυσικά το προηγούμενο μοντέλο, τελικώς και η νέα εφαρμογή βγήκε εκτός.

Έτσι δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας και πιθανότατα νέα ημερομηνία έναρξης είναι η 21η Μαΐου, σύμφωνα με ενημέρωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Γ. Βουδούρη, η επαναλειτουργία του συστήματος από αυτή την εβδομάδα δεν κατέστη δυνατή και έτσι παρατείνεται κατά μια εβδομάδα το διάστημα που δεν θα λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για ανακολουθία τόσο στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όσο και στο θέμα των πληρωμών των συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των οφειλών περασμένων ετών.

Πάντως το σύστημα από την αρχή παρουσίαζε ….με έναν περίεργο τρόπο προβλήματα. Τη μία χτυπήματα από …χάκερ, την άλλη η υπερφόρτωση την επόμενη κάτι διαφορετικό.

Η ιδιωτική εταιρεία που παρείχε το αρχικό σύστημα παρουσιάσθηκε να είναι ανεπαρκής γι αυτό και τη νέα πλατφόρμα ανέλαβε να λειτουργήσει η ίδια η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ ώστε να μην είναι εξαρτώμενη όπως διατείνονταν οι αρμόδιοι.

Ωστόσο στην πράξη απεδείχθη ότι μάλλον δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμβαση πάντως με την ιδιωτική εταιρεία όπως αναφέρουν πληροφορίες δεν είχε υπογραφεί ποτέ γι αυτό και με σχετική άνεση υιοθετήθηκε νέα πλατφόρμα.

Πάντως στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και …20 εκατ. ευρώ καθώς τόσα είναι τα χρήματα που επρόκειτο να διατεθούν μέσω διαγωνισμού για την αγορά ενός νέου πλήρους συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ο διαγωνισμός ωστόσο δεν έχει προωθηθεί ακόμη και είναι απορίας άξιον πως το προηγούμενο σύστημα δεν κόστισε πάνω από 200.000 ευρώ.

Πηγές αναφέρουν ότι η πτώση του συστήματος έκαναν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Βλάση Σφυροέρα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να συγκρούονται για το ποιος έχει την ευθύνη για την πτώση του συστήματος.