Τζανάκης: Τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι; Τι θα γίνει με νοσηλείες και  θανάτους

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μάλιστα, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, με υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. “Μεταξύ άλλων παραγόντων, οφείλεται και στη διασπορά του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού”, τονίζει ο Καθηγητής Ιατρικής, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και "τέταρτο κύμα".

Στα 2.000 κρούσματα θα φτάσουν ξανά εντός του Ιουλίου οι ημερήσιες μολύνσεις Covid-19, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Ήδη, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί αυξάνοντας τον βαθμό επιφυλακής των υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και των επιστημόνων, σχετικά με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως εκτιμά ο κ. Τζανάκης, τα μόλις 54 κρούσματα του ιού Δέλτα (ινδικής μετάλλαξης) που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Τα πραγματικά περιστατικά σε συγκεκριμένες περιοχές είναι πολύ περισσότερα, όπως λέει ο ίδιος:

“Για μένα υπάρχει η ινδική μετάλλαξη. Τα εργαστηριακά δεδομένα που έχουμε και ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν από αναλύσεις που έγιναν σε περιστατικά από 15 με 20 μέρες πριν. Είμαστε 21 μέρες πίσω και στο μεταξύ, η ινδική μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει και τριπλασιάζει τα νούμερά της”, σημειώνει.

Δείτε επίσης: Πόσοι είναι οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα – Ποιες ηλικιακές ομάδες θα δυσκολέψουν τα νέα μέτρα

Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα – Εξακολουθούν να πέφτουν οι “σκληροί” αριθμοί

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και συγκεκριμένα από το Σάββατο 26 Ιουνίου έως και το περασμένο Σάββατο 3 Ιουλίου, οι ημερήσιες μολύνσεις, διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στις 26 Ιουνίου καταγράφηκαν 375 κρούσματα, στις 2 Ιουλίου 771 και στις 3 Ιουλίου, 1.001 νέα κρούσματα. Δηλαδή, τα επιβεβαιωμένα ημερήσια νέα περιστατικά Covid-19, μέσα σε 8 μέρες σχεδόν τριπλασίασαν τον αριθμό τους.

Ο Καθηγητής κ. Τζανάκης, δεν είναι αισιόδοξος: “Νομίζω ότι το Δέλτα είναι ήδη στην επιφάνεια. Αυτό είναι που δημιουργεί τις συρροές και τα κρούσματα, πιστεύω εγώ. Επίσης και η χαλάρωση των μέτρων έχει παίξει ρόλο και ο τουρισμός, όλα μαζί. Και φυσικά και το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολιάστων. Πιστεύω δηλαδή ότι βρίσκει η Δέλτα χαμηλά σχετικώς εμβολιαστικά νούμερα και επειδή οι ανεμβολίαστοι μολύνονται πάρα πολύ γρήγορα δημιουργείται όλη αυτή η κατάσταση”, τονίζει.

Αντίθετα, οι “σκληροί” αριθμοί της πανδημίας -οι οποίοι όπως γνωρίζουμε πλέον δείχνουν τη δυναμική τους με καθυστέρηση περίπου δύο έως τριών εβδομάδων- εξακολουθούν την πολύ καλή πτωτική τους πορεία.

Συγκεκριμένα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις 26 Ιουνίου ήταν 238, στις 2 Ιουλίου έπεσαν στους 186 και στις 3 Ιουλίου μειώθηκαν περαιτέρω, στους 177.

Παρόμοια πορεία σημείωσαν και οι νέοι θάνατοι συνανθρώπων μας, οι οποίοι στις 26 Ιουνίου ήταν 12, στις 2 Ιουλίου μειώθηκαν περαιτέρω στους 10 και στις 3 Ιουλίου στους 9.

Αντίθετα, η πτωτική καμπύλη των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία από το Σάββατο 26/9 έως το Σάββατο 3/7 σημείωσε “αναπήδηση”, με 46 νέες εισαγωγές στις 26/6, 33 νέες εισαγωγές στις 2/7 και αύξηση στις 45 ημερήσιες εισαγωγές την επόμενη μέρα, στις 3/7.

Οι έλληνες επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τηρούν στάση αναμονής, έως ότου φανεί πιο καθαρά όπως λένε, εάν αυτή η απότομη αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει ένα ακόμη κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ή οφείλεται σε μία περιστασιακή έξαρση του ιού, που σύντομα θα περιοριστεί:

“Έχω την αίσθηση ότι βαδίζουμε μάλλον σε μια καλοκαιρινή αναταραχή, σε μια καλοκαιρινή έξαρση, το έχω πει από μέρες. Το μοντέλο που τρέχουμε εμείς στο Πανεπιστήμιο, μας δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα είμαστε μπροστά σε ένα … τώρα κύμα να το πούμε; Θα δούμε σε τι ύψος θα φτάσει”, τονίζει ανήσυχος ο κ. Τζανάκης.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα. Ξεπέρασαν τα 1.000!

Ποιοι επιδημιολογικοί παράγοντες θα φέρουν ή θα ανακόψουν το “τέταρτο κύμα” μέσα στο καλοκαίρι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστήμονα, ο ιός Δέλτα έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί εργαστηριακά, καθώς υπάρχει καθυστέρηση ορισμένων ημερών στην ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.

“Τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές είναι ήδη αυξημένο το πρόβλημα. Ήδη η Αθήνα έδωσε ένα σήμα προχθές. Ελπίζω τώρα στις επόμενες μετρήσεις να φανεί η πραγματική εικόνα. Στην Κρήτη -τουλάχιστον στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο- είναι σίγουρα το Δέλτα το επικρατούν στέλεχος αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω για τα Χανιά και το Λασίθι έχει ακόμη λίγα κρούσματα”, αναφέρει ο Καθηγητής και εξηγεί:

“Όπως έχω πει εδώ και 15 και 20 μέρες, υπάρχει η ινδική μετάλλαξη και με φοβίζει και πιστεύω πως μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε 2.000 κρούσματα. Είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να είναι μια μικρή υποτροπή και να είναι κάτι πρόσκαιρο. Πιστεύω ότι αν ήταν μικρή υποτροπή θα έπρεπε να βλέπουμε πιο χαμηλά νούμερα, ενώ τώρα διπλασιάζονται συνεχόμενα. Δηλαδή ξεκινήσαμε να έχουμε 350-400 δύο εβδομάδες πριν, ως κινητός εβδομαδιαίος μέσος όρος και ξαφνικά μία εβδομάδα πριν, είδαμε τα νούμερα να εκτοξεύονται τουλάχιστον σε διπλάσιο αριθμό. Δηλαδή να φτάνουμε 700 και 800 κινητό μέσο όρο. Και συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλα νούμερα. Μην σαν ξεγελάει αυτό το Σαββατοκύριακο, γιατί ήταν μόνο 29 χιλιάδες τεστ. Αν είχαμε κάνει 55 χιλιάδες τεστ παραδείγματος χάριν, θα είχαμε πάνω από 1.000 κρούσματα”.

Δείτε επίσης – Εμβολιασμοί: Μετρητά, αυτοκίνητα και … μπύρες μοιράζουν ανά τον κόσμο για τον εμβολιασμό – Ποιες χώρες επιλέγουν “τιμωρίες”

Θα καταφέρουν οι εμβολιασμένοι να ανακόψουν το «τέταρτο κύμα»;

Αυτό που μένει να δούμε, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Τζανάκη, είναι εάν το σημερινό ποσοστό του περίπου 35% των πλήρως εμβολιασμένων Ελλήνων και το 45% με τουλάχιστον μία δόση, θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία του μεταλλαγμένου ινδικού στελέχους, το οποίο σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη στο 90% των νέων διαγνώσεων, έως τα τέλη του καλοκαιριού.

Ο Καθηγητής εξηγεί: “Οι πλήρως εμβολιασμένοι προστατεύονται κατά ένα 90% και κατά περίπου 40% οι εμβολιασμένοι με μία δόση, από βαριά νόσηση και νοσηλεία απέναντι στο νέο στέλεχος. Τώρα οι ανεμβολίαστοι θα αρρωσταίνουν, θα κολλάνε, θα έχουν θέματα. Να δούμε αυτά τα κρούσματα που αυξάνονται τώρα, τι θα δώσουν από πλευράς σκληρών δεικτών της πανδημίας, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Αυτό απομένει να δούμε”.

Σε περίπου 10 μέρες από τώρα, οι επιστήμονες θα μπορούν να εξάγουν πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι.

Η αβεβαιότητα αυτή πηγάζει από την δραματική αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου, εξαιτίας των εμβολιασμών από τη μία και της παρουσίας ενός νέου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, ως προς το πως συμπεριφέρεται.

Άλλος αστάθμητος παράγοντας, είναι και τα μέτρα στις μετακινήσεις και στα ταξίδια που αρχίζουν να ισχύουν από σήμερα. Αυτά σίγουρα, θα μας σώσουν από τα χειρότερα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί:

“Είναι πλέον ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον με ένα τελείως διαφορετικό στέλεχος, σε ένα επιδημιολογικό περιβάλλον που έχει αλλάξει πλέον δραματικά, με το 40% περίπου των κατοίκων εμβολιασμένο”, σημειώνει ο κ. Τζανάκης και συνεχίζει:

“Η θέση μου είναι ότι ξεκινάμε μια μάλλον επιδημιολογική έξαρση, το ύψος της οποίας μάλλον θα είναι διαχειρίσιμο. Τα μέτρα που ξεκινούν σήμερα, θα βοηθήσουν επίσης, καθώς θα εντοπιστούν οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις, θα απομονωθούν και σίγουρα θα ανακόψουν την πορεία. Δεν έχουμε βέβαια πλέον μη ξεχνάτε και τα self test που βοηθούσαν. Έχουν ατονίσει τα μέτρα, οι μάσκες, οι μετακινήσεις έχουν αυξηθεί, κι όλα αυτά μαζί με τη Δέλτα μετάλλαξη, δημιουργούν ένα μείγμα που έχει δώσει αυτά τα αποτελέσματα”, καταλήγει ο ίδιος.