Τζανάκης: Πάνω από το 10% των νέων κρουσμάτων είναι εμβολισμένοι που δεν έκαναν την τρίτη δόση

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Μέρος της αύξησης της πανδημίας και των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με 4.200 νέα κρούσματα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, οφείλεται σε εμβολιασμένους πολίτες που έχουν χάσει μέρος της ανοσίας τους και μολύνονται από τον κορονοϊό. Αυτό υποστηρίζει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τονίζει την ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού των πολιτών με την τρίτη δόση.

Πάνω από το 10% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά σε περισσότερα από 6.000 κρούσματα, αφορά πλέον εμβολιασμένους πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους τον περασμένο Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και δεν έχουν κάνει την επαναληπτική δόση, υπογραμμίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

“Ένα 10% των κρουσμάτων και ενδεχομένως και παραπάνω οφείλονται ακριβώς σ’ αυτήν την παράμετρο. Είναι πιο εύκολο να μολυνθούν πλέον εμβολιασμένοι και ιδιαίτερα μεγάλες ηλικίες, που έχουν απομακρυνθεί χρονικά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Αυτοί ξαναμολύνονται και ειδικά οι πάνω από 70 και 80 ετών και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς δίνουν και νοσηλείες. Άρα πρέπει να επιταχυνθεί πάρα πολύ καλά και γρήγορα, η αναμνηστική δόση. Η πλειοψηφία, βέβαια αυτών των εμβολιασμένων, γλιτώνουν το θάνατο και το 95%  που έρχονται για νοσηλεία το περνούν πολύ εύκολα. Αλλά δεν θέλουμε αυτές τις νοσηλείες των εμβολιασμένων, γιατί επιβαρύνουν περαιτέρω το σύστημα υγείας”, σημειώνει ο Καθηγητής,

Ενδεικτικές είναι οι νοσηλείες ασθενών με Covid, στα 22 νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία οι εμβολιασμένοι ασθενείς στις απλές κλίνες νοσηλείας Covid καταλαμβάνουν πλέον σχεδόν το 40% του συνολικού αριθμού των νοσηλευομένων, ενώ την Τρίτη (2/11) οι εμβολιασμένοι έφταναν το 45% του συνόλου. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι ήταν μειωμένοι, δηλαδή, στο 30% του συνόλου των νοσηλειών.

Φυσικά το εμβόλιο εξακολουθεί να προστατεύει σε υψηλότατα ποσοστά από τη νοσηλεία σε ΜΕΘ και από τη θανατηφόρα έκβαση.

Δείτε το γράφημα της χθεσινής ημέρας με τις νοσηλείες της 2ης ΥΠΕ:


Η τρίτη δόση πρέπει να γίνει από όλους τους εμβολιασμένους – Επίκειται “λήξη” του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Η αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ανοσίας κατά του κορονοϊού με την τρίτη δόση αποδεικνύεται με ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα και για το λόγο αυτό έχει ανοίξει η συζήτηση τόσο στο εξωτερικό, όσο και στη χώρα μας, για τη “λήξη” της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά το πέρας των 6 μηνών, ώστε οι πολίτες να υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε “επικαιροποίηση” της ανοσίας τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι έχει ανοίξει συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για τον χρόνο, για τον οποίον καλύπτεται ο εμβολιασμένος.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επισήμανε.

Ενόψει του ανοίγματος της πλατφόρμας των ραντεβού την ερχόμενη Παρασκευή (6/11) για την τρίτη δόση όλων των ελλήνων πολιτών ηλικίας από 18 ετών και άνω, 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος του εμβολιασμού τους, ο Καθηγητής κ. Τζανάκης τονίζει με έμφαση πως “η τρίτη δόση πρέπει να γίνει στο 100% των εμβολιασμένων πολιτών”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 392.695 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 50 ετών, για τους οποίους είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, ενώ υπάρχει τάση αύξησης.

Μόνο χθες Τετάρτη (03/11) έγιναν 19.907 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε μία μόλις ημέρα, ενώ μετά την αποστολή SMS το Σαββατοκύριακο στους άνω των 50 ετών, προγραμματίστηκαν άμεσα από τους πολίτες 100.000 ραντεβού.

Τζανάκης: “Δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα”

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Τζανάκης, ο οποίος επεξεργάζεται επιδημιολογικά μοντέλα που προβλέπουν την εξέλιξη της πανδημίας, λέει ότι δεν αποκλείεται να φτάσουμε σε λίγους μήνες ακόμη και τα 10.000 κρούσματα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των τεστ:

“Αν πάμε στις 500 με 600 χιλιάδες τεστ την ημέρα, μπορεί να φτάσουμε αυτά τα νούμερα. Ξέρετε τι γίνεται το τελευταίο διάστημα; Μετράμε πλέον σχεδόν όλα τα κρούσματα, ενώ παλαιότερα με τα λιγότερα τεστ είχαμε κρούσματα, αλλά δεν τα μετρούσαμε. Ήταν ασυμπτωματικοί που δεν πηγαίναν στον γιατρό. Ενώ τώρα, ένα 30 με 40% των ασυμπτωματικών κρουσμάτων τα βρίσκουμε, όχι επειδή πάνε οι ίδιοι με συμπτώματα να κάνουν τεστ, αλλά λόγω των υποχρεωτικών τεστ στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και της κινητικότητας. Είναι καλή πρακτική και βοηθάει να καταπέσουν οι συρροές”, σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι ο υψηλός αριθμός των νοσήσεων έχει κι άλλη καλή πλευρά, όπως και ένα τίμημα:

“Έχουμε κι ένα καλό: Οι άνθρωποι μολύνονται και αποκτούν φυσική ανοσία οι ανεμβολίαστοι. Λειτουργεί υπέρ της καταστολής της πανδημίας με φυσικό τρόπο. Έχει όμως και επακόλουθα, έχει τίμημα: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Αλλά έχει κι αυτό το καλό που σας λέω”, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν από την πολιτεία την Τρίτη (2/11) με την αύξηση των διαγνωστικών τεστ στους ανεμβολίαστους, αυτά κινούνται σε θετική κατεύθυνση, εκτός από την εξαίρεση των εκκλησιαζομένων από τα πρωτόκολλα, λέει ο κ. Τζανάκης:

“Είναι 100% επιδημιολογικώς λάθος αυτό που αποφασίστηκε για τους εκκλησιαζόμενους στις εκκλησίες . Διότι οι εκκλησιαζόμενοι είναι μεγάλης ηλικίας και δεν μπορεί μια εκκλησία να είναι μεικτός χώρος χωρίς τεστ. Και βέβαια δια ροπάλου οι ιερείς και ψάλτες πρέπει φυσικά να είναι εμβολιασμένοι ή με τεστ και να μην πω μόνο με μοριακό. Θεσπίστηκε, αλλά θα τους ελέγχει κανείς;”, καταλήγει ο ίδιος.