Τζανάκης: Αναμένεται “έκρηξη” γρίπης και ιώσεων στα τέλη του μήνα – Τι θα γίνει με σχολεία και ελλείψεις φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Μέτρα ζητούν οι επιστήμονες για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα Δευτέρα (9/1), καθώς τα κρούσματα γρίπης και εποχικών αναπνευστικών ιώσεων αναμένεται να διπλασιαστούν έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ παραμένουν πιεστικές και οι ελλείψεις φαρμάκων. Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να εκπονήσει σχέδιο δράσης για το ΕΣΥ.

Στα σχολεία επιστρέφουν οι μαθητές μετά από δύο εβδομάδες διακοπών εν μέσω έξαρσης γρίπης και αναπνευστικών ιώσεων, αλλά και με σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα ευρείας κατανάλωσης που χορηγούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης, Νίκος Τζανάκης δεν ανησυχεί για το άνοιγμα των σχολείων αυτό καθαυτό, αλλά για τον διπλασιασμό των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής στην κοινότητα έως τις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων, όπως λέει, δεν αποκλείεται να φέρει πίεση στο ΕΣΥ.

“Τα σχολεία είναι οπωσδήποτε ένας παράγοντας που ευνοεί πολύ τη μεταδοτικότητα. Από την άλλη μεριά, πρέπει να πούμε ότι τα σχολεία είναι κι ένας χώρος που υπάρχει μια δομημένη λειτουργία και μπορούμε να ελέγξουμε τα πράγματα καλύτερα από το ανεξέλεγκτο κομμάτι των εορτών που τα παιδιά συγχρωτιζόντουσαν σε πάρτυ, συγκεντρώσεις οικογενειακές κλπ. Στα σχολεία θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αρκεί τα παιδιά που είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν σχολείο”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Τζανάκης: Τα παιδιά δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο άρρωστα – Να ληφθούν μέτρα

Οι επιστήμονες σημειώνουν με έμφαση πως η παρουσία άρρωστων παιδιών στο σχολείο θα προκαλέσει σοβαρή διασπορά των ιώσεων στους μεγαλύτερους και τους ηλικιωμένους και θα επιδεινώσει το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Γι’ αυτό άλλωστε το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι 5 μέρες απουσίας από το σχολείο λόγω γρίπης ή ιώσεων, δεν θα προσμετρούνται στον συνολικό αριθμό των απουσιών.

Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει, λέει ο Νίκος Τζανάκης. Ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας να αυξήσουν τις άδειες των εργαζόμενων γονιών, ώστε να μένουν με τα παιδιά τους στο σπίτι και να μην αναγκάζονται να τα στέλνουν άρρωστα στο σχολείο.

“Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει ίσως να παρέχουν αύξηση του αριθμού των ημερών αδειών στους εργαζόμενους γονείς που δεν υποστηρίζονται από παππούδες και γιαγιάδες, ώστε να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι όταν είναι άρρωστα. Θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια διαδικασία τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, ώστε οι γονείς να μένουν σπίτι και να επιτηρούν τα άρρωστα παιδιά τους κατ’ οίκον και όχι να τα στέλνουν στο σχολείο εξ’ ανάγκης”, σημειώνει.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες και υποχρεώσεις των πολιτών; Θα πρέπει όλοι να κάνουν τα εμβόλια και κατά του κορονοϊού και κατά της γρίπης και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να φορούν οπωσδήποτε μάσκα στις κοινωνικές εκδηλώσεις με συνωστισμό, λέει ο ειδικός.

Τζανάκης: Έρχεται διπλασιασμός των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα οι επισκέψεις σε γιατρό ατόμων με γριπώδη συνδρομή (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες), παρουσίασαν ρεκόρ πενταετίας.

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται σε πάνω από το 15% των επισκέψεων σε γιατρό, σε σύγκριση με το 13% του 2018, δηλαδή έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Δείτε το σχετικό γράφημα του ΕΟΔΥ:

Τζανάκης

Η επιβαρυμένη αυτή εικόνα, μάλιστα αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη:

“Υπάρχει ένας κίνδυνος, καθώς αναμένουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των γριπωδών συνδρομών που υπάρχουν σήμερα. Δηλαδή, αν σήμερα έχουμε φερ’ ειπείν την εβδομάδα 150 χιλιάδες γρίπες, προς το τέλος του μήνα και αρχές Φεβρουαρίου θα πάμε στις 350 χιλιάδες νέες γρίπες ανά εβδομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει νέες συνθήκες”, σημειώνει.

Έρχεται πίεση στο ΕΣΥ, σε απλές κλίνες και στα Τμήματα Επειγόντων

Η αύξηση των περιστατικών δεν αποκλείεται να πιέσει το σύστημα Υγείας, λένε οι γιατροί. Και μάλιστα ίσως ακόμη περισσότερο και εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων, η οποία δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, δηλαδή τους ανθρώπους που περνούν τη γρίπη και τις ιώσεις στο σπίτι.

“Αν σ’ αυτές τις 350 χιλιάδες γρίπες -που εν πολλοίς αντιμετωπίζονται κατ’ οίκον ή με μία επίσκεψη σε μία πρωτοβάθμια δομή υγείας ή με μία επίσκεψη σε έναν ιδιώτη γιατρό- όλοι αυτοί οι άνθρωποι λόγω ελλείψεως φαρμάκων απευθυνθούν στο νοσοκομείο, καταλαβαίνετε ότι θα πιεστεί το σύστημα Υγείας”, τονίζει ο Καθηγητής.

Για πίεση του συστήματος Υγείας (NSH) προειδοποιούν και οι Φαρμακοποιοί στη Βρετανία, εξαιτίας της εξάντλησης των αποθεμάτων στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (παυσίπονα, σιρόπια για τον βήχα, παστίλιες για τον λαιμό κλπ).

Δείτε επίσης: Ανησυχία στη Βρετανία για την έλλειψη φαρμάκων – Αναμένεται να φέρει πίεση στο σύστημα Υγείας (NHS)

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης διαβλέπει την ανάγκη εκπόνησης σχεδίων από το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πίεσης στο Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν αναπτυχθεί με τον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, όπως λέει, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση πίεσης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων και στις απλές κλίνες νοσηλείας.

“Είμαστε μαθημένοι από τον κορονοϊό και νομίζω ότι το σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί. Θα πιεστεί και γι’ αυτό έχω πει, ότι τα νοσοκομεία και οι κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια αντιμετώπισης μιας πίεσης, η οποία θα είναι ανάλογη του περσινού και του προπέρσινου χειμώνα με τον κορονοϊό. Αυτή τη φορά για τη γρίπη και τις άλλες ιώσεις. Πίεση θα υπάρξει κυρίως στη ζήτηση στα ΤΕΠ και στη ζήτηση σε απλά κρεβάτια νοσηλείας, απλές κλίνες. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ακραία πίεση στις ΜΕΘ, αλλά ότι θα υπάρξουν κρούσματα που θα χρειαστούν κρεβάτια στις ΜΕΘ, σίγουρα θα υπάρξουν”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν