Τσιόδρας στη Βουλή: «Πιστεύω θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» Όλη η εικόνα της πανδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
Μια ανησυχητική κατάσταση για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα έδωσε ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη Βουλή μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης για τα επιδημιολογικά δεδομένα και όλες τις τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας:

«Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», ξεκίνησε την ομιλία του και στη συνέχεια παρέθεσε όλα τα στοιχεία με τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Το ενδιαφέρον των υγειονομικών αρχών στη χώρα εστιάζεται στις πύλες εισόδου της χώρας.  Όπως η επιτήρηση των συνόρων ήταν σημαντική το καλοκαίρι, έτσι είναι και τώρα για τη διασυνοριακή μεταφορά των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού, «οι οποίες όμως βλέπουμε να έχουν διασπαρεί σε πολλές χώρες και δείχνει αυτό το νέο στέλεχος να επικρατεί του παλαιού, όταν του δίνονται οι συνθήκες για τη μετάδοσή του», ανέφερε ο Καθηγητής.

Αύξηση κατά 78% των κρουσμάτων σε όλη την Αττική με 4.000 ενεργά κρούσματα

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα ποσοστά αύξησης των κρουσμάτων σε όλες περιοχές της χώρας και χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Αττική, αλλά και την Πάτρα.

Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αττικής έχουμε αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα, όπως είπε και έδωσε αναλυτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, στον βόρειο τομέα Αττικής παρατηρείται αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα. Στον κεντρικό τομέα αύξηση 67% με 1.040 ενεργά κρούσματα. Στο δυτικό τομέα παρατηρείται αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά η αύξηση είναι 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση στην Ανατολική Αττική είναι 62%.

«Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση. Ο ιός είναι εδώ. Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Η Αττική είναι περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Δεν έχει αυξηθεί η πίεση στις ΜΕΘ αλλά ξέρουμε αυτό αργεί για λίγες ημέρες. Οι έρευνες στα λύματα δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια αύξηση» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Όπως είπε, μάλιστα, πάμε για 7.000- 8.000 ενεργά κρούσματα πανελλαδικά, ανά εβδομάδα.

Ποια είναι η εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε ότι αν και η πανδημία εμφανίζει υποχώρηση, υπάρχουν εστίες στο κέντρο της πόλης, που διαφεύγουν:

«Ο ιός πιέζεται από τα μέτρα αλλά ξεφεύγει ψάχνοντας τρόπο να μείνει στον κόσμο. Μπορεί η μετάλλαξη του ιού στην πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού μπορεί στο μέλλον να τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο. Άλλο η μετάλλαξη άλλο η παραλλαγή που είναι πολλές μεταλλάξεις μαζί. Η παραλλαγή δηλαδή η αντίδραση του ιού να ξεφύγει από τα μέτρα και θα το κάνει ενδεχομένως και στο εμβόλιο» σημείωσε.

Πέραν αυτών ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην Πάτρα αφήνοντας αιχμές για το υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε.

«Η Πάτρα θέλει προσοχή – 94% αύξηση, με 300 ενεργά κρούσματα και αύξηση νοσηλειών. Δυστυχώς κάποια περιστατικά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Υπάρχει αυτή η δυσπιστία που γεννούν οι ψευδείς ειδήσεις ή η υπερβολική επιστημονική ανησυχία και δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι» είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εβδομαδιαία αύξηση στο Λασίθι ανέρχεται σε 372% και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια με την καλύτερη εικόνα είναι η Ήπειρος.

Τσιόδρας: 43 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών

Η περίπου στα 48 έτη διάμεση ηλικία των ασθενών με κορονοϊό,  έχει πέσει τις τελευταίες εβδομάδες στα 43 έτη, επισήμανε ο Καθηγητής, ο οποίος τόνισε ότι αυτό σημαίνει ότι κολλάνε οι μικρότερες ηλικίες.

«Η μέση ηλικία παρακολουθούμε κάθε εβδομάδα πως αυξάνει. Αυτό έχει σημασία διότι κάποιος που είναι πάνω από τα 75, έχει τουλάχιστον 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτεί και πάνω από 200 φορές πιθανότητα να πεθάνει. Είναι μία επιδημία που δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα μικρά παιδιά», σημείωσε.

Τα παιδιά για λόγους βιολογικούς, αλλά και για λόγους υποδοχέων του ιού στο αναπνευστικό τους σύστημα και για λόγους πιθανώς διασταυρούμενης ανοσίας δεν νοσούν τόσο σοβαρά, σημείωσε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και συμπλήρωσε:

«Μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο; Μπορούν, μπορούν να κολλήσουν σε συνθήκες που ο ιός βρίσκεται στην κοινότητα, βεβαίως και μπορούν. Μπορούν να το μεταδώσουν στην οικογένειά τους ή να το κολλήσουν από την οικογένειά τους; Φυσικά. Παρόλα αυτά επηρρεάζονται λιγότερο», πρόσθεσε.

Τι είπε για τα τεστ

Στην Ελλάδα κάνουμε καθημερινά σχεδόν 30.000 τεστ κατά μέσο όρο, είπε, ενώ για τον συγκεκριμένο ιό χρειαζόμαστε όσο τον δυνατόν περισσότερα τεστ για να βρούμε τα κρούσματα. Παράλληλα παρουσίασε τα δεδομένα από τη χρήση των rapid tests και όπως είπε «μπορεί να μην είναι τόσο ακριβή όπως τα μοριακά, αλλά είναι πολύ εύχρηστα και επίσης ανιχνεύουν αυτούς που έχουν το πιο υψηλό ιικό φορτίο».

Αναφορικά με τη θετικότητα είπε ότι σήμερα βρίσκεται στο 2,7% στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 4% χτυπάει συναγερμός.