Τσιόδρας: Η Γερμανία δεν ανοίγει τα σχολεία γιατί έχει πολλούς θανάτους – Ήπια η νόσος στα παιδιά

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρας
"Εξαιρετικά ήπια είναι η νόσος στα μικρά παιδιά" επανέλαβε ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος επικοινωνίας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ζητώντας να μη συγκρίνουμε τη χώρα μας με τη Γερμανία, στην οποία υπήρξε μεγάλος αριθμός θανάτων.

Η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια στα μικρά παιδιά, επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε γιατί η Γερμανία αποφάσισε να μην ανοίξει ξανά τα σχολεία και προσέθεσε: «Φαίνεται ότι όταν νοσούν τα παιδιά έχουν την ίδια περίπου ποσότητα ιικού φορτίου με τους ενήλικες» δείχνουν και οι μελέτες της Γερμανίας, για τις οποίες όπως «κρατούμε προς το παρόν μια μετριοπαθή στάση».

Σχολιάζοντας την αναστολή λειτουργίας των σχολείων στη Γερμανία, επιπλέον πρόσθεσε ότι «κάθε χώρα πορεύεται με τα δεδομένα της. Η Γερμανία έχει ένα προηγμένο σύστημα υγείας. Κάνει πολλά τεστ, αλλά δεν έχει δεδομένα όπως τα δικά μας που αφορούν τη θνητότητα, το οποίο είναι πολύ ισχυρός δείκτης της πορείας της επιδημίας σε μια χώρα.

Η Γερμανία έχει 8 φορές παραπάνω θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού από εμάς». Ο κος Τσιόδρας είπε ότι στη χώρα μας ξεκινήσαμε την επιστροφή στα θρανία από τα μεγαλύτερα παιδιά και όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα το δούμε, δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο».

Τσιόδρας: «Να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού»

Κρίσιμες χαρακτήρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας τις επόμενες 15 ημέρες, όσον αφορά τον έλεγχο της επιδημίας, και συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αν συνεχίσουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως δυνητικά φορείς του κορονοϊού και συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής των χεριών και όσα αφορούν τις αποστάσεις και εάν περιορίσουμε με τη θέληση μας τις πολλές επαφές μας, τις συναθροίσεις μας σε χώρους συνωστισμού, θα έχουμε λιγότερο κίνδυνο αναζωπύρωσης και ευρείας διασποράς από τη Δευτέρα που θα αυξηθούν οι επαφές».

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να διαγιγνώσκονται έγκαιρα οι νέες περιπτώσεις της νόσου με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και την άμεση παρέμβαση με την ιχνηλάτηση των επαφών από τα νέα περιστατικά, επισήμανε.

«Ακόμη δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε καθημερινά την εικόνα της νόσου και αν χρειαστεί να παρεμβαίνουμε, θα παρεμβαίνουμε για να ελεγχθεί η επιδημία» πριν αυτή λάβει διαστάσεις, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας. Ερωτηθείς για το τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown, είπε ότι αυτό θα είναι ο ενεργός παραγωγικός αριθμός R0 «που αυτή τη στιγμή είναι πολύ κάτω από 1», όπως εξήγησε και προσέθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι δείκτες στην πορεία για την εκτίμηση της επιδημίας, οι οποίοι σχετίζονται με τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ