Τσιόδρας: Φάρμακα και εμβόλια που ανοίγουν το δρόμο για να νικήσουμε τον κορωνοϊό

  • Γιάννα Σουλάκη
θεραπείες
Οκτώ εμβόλια και 4-5 φαρμακευτικές θεραπείες δημιουργούν ελπίδες για τον περιορισμό των συμπτωμάτων, αλλά και της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα από τις νέες θεραπείες που δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι ενθαρρυντικά για τις πιο ήπιες μορφές της νόσου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, οι επιστημονικές προσπάθειες έχουν εστιάσει στις θεραπείες, οι οποίες μπορούν να προλάβουν τη σοβαρή εξέλιξη των συμπτωμάτων. Κάποιες από αυτές έχουν αποδώσει καρπούς:

“Βλέπουμε ότι χαρακτηριστικά οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο την αποφυγή της προόδου στις σοβαρότερες μορφές της νόσου. Είναι ακόμα νωρίς. Σιγά- σιγά θα δούμε ακόμη περισσότερες εξελίξεις στο θέμα αυτό”, ανέφερε ο καθηγητής.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετικές ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπάρχουν περίπου 4 με 5 θεραπείες αρκετά υποσχόμενες, καθώς φαίνεται να περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου COVID-19, χωρίς όμως, κάποια θεραπεία από αυτές να σκοτώνει οριστικά ή να εξαφανίζει τον ιό.

Ρεμντεσιβίρη: Περιορίζει τη διάρκεια της νόσου από τις 10, στις 5 ημέρες

Πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ECDC) συνέστησε την επέκταση της χορήγησης της ρεμντεσιβίρης, ενός φαρμάκου που έχει εμφανίσει θετικά αποτελέσματα στις -έως τώρα- μελέτες. Η θεραπεία χορηγείται για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, που νοσηλεύονται μεν σε νοσοκομείο, αλλά όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποβοήθηση της αναπνοής.

“Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνωμένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή, με άλλα – εκτός του αναπνευστήρα – μέσα”‘, εξήγησε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά – με βάση τα νεότερα δεδομένα – θα μπορεί να είναι 5, αντί για 10 ημέρες, αν και η αξιολόγηση του φαρμάκου συνεχίζεται .

“Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς. Είναι ένα φάρμακο βέβαια όπου θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών”, υπογράμμισε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων: Τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα

Πολύ θετικά εμφανίζονται τα αποτελέσματα μελετών και στα ειδικά κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων με στόχο την ανάσχεση των σοβαρών συμπτωμάτων, ώστε ολοένα και λιγότεροι ασθενείς να καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στη διασωλήνωση ή ακόμη και στο θάνατο.

Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ, τα οποία παρουσίασαν αποτελέσματα από μελέτες για κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων, πολλά από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση άλλων ιών, όπως του HIV/AIDS.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα: “Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων, αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιιικές ιδιότητες, δηλαδή, η λοπιναβίρη-ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιιικό του HIV και η ριμπαβιρίνη – ιντερφερόνη β-1β, όσον αφορά τα γενικότερα αντιιικά φάρμακα, έδειξε ότι είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό”.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες έδειξαν ότι ο ιός ξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό των ασθενών, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν κατηγορηματικός: το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς:

“Σίγουρα, όμως, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αναμένουμε περισσότερα νέα, από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς”, κατέληξε και συμπλήρωσε ότι αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα από μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν