Τσεκουρώνουν πάλι τα χρήματα των νοσοκομείων! Πόσο μειώνονται οι προϋπολογισμοί

  • Iatropedia
Άλλο ένα χτύπημα δέχεται το ΕΣΥ καθώς με νέα εντολή της κυβέρνησης οι προϋπολογισμοί πρέπει να μειωθούν κι άλλο. Τι θα χάσουν οι ασθενείς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δε φθάνει που τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν πια ούτε βαμβάκι για τους ασθενείς τους, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ζητούν και άλλες περικοπές στις δαπάνες τους. Το 2014 αναμένεται να είναι δραματική χρονιά για το ΕΣΥ καθώς οι διοικήσεις θα έχουν να διαχειριστούν κονδύλια μειωμένα και άλλο και μάλιστα κατά 15 με 25%. Θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς όμως ότι τα τελευταία χρόνια του μνημονίου οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν ήδη κατά 60% με βάση τους προϋπολογισμούς που κατατέθηκαν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα: » Με πρόσφατο έγγραφο το υπουργείο Υγείας ζητά από τα Νοσοκομεία να καταρτίσουν προϋπολογισμούς για το 2014, στους οποίους οι λειτουργικές δαπάνες πρέπει υποχρεωτικά να είναι μειωμένες από 15-25%.

Αν το δούμε από οικονομική σκοπιά πρόκειται για σφαγιαστική περικοπή, δεδομένης και της τεράστιας μείωσης των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων που έγινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, μείωση που εγγίζει συνολικά το 60%.»

Και όλα αυτά βέβαια όταν πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγεία των Ελλήνων υποβαθμίζεται λόγω της κρίσης και μάλιστα η συρρίκνωση της υγειονομικής δαπάνης έχει τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους χρόνιους ασθενείς, οι οποίοι κινδυνεύουν από πρόωρη ανικανότητα-ακόμη και θάνατο.

«Αν δούμε όμως τη μείωση από ιατρική και κοινωνική σκοπιά και τη συνδυάσουμε με την πρόσφατη έρευνα της ΕΣΔΥ, τότε αναμφισβήτητα μιλούμε για κοινωνικό έγκλημα.

Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επικαλούνται δήθεν δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της νέας δόσης, ενώ θερίζουν την ελληνική κοινωνία και ιδίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με τις περικοπές στην υγεία» καταλήγει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κόλλημα» της τελευταίας στιγμής στον ΕΟΦ! Παραμένει χωρίς πρόεδρο. Όλα τα σενάρια

Τι θα γίνει με τα νοσοκομεία! Πότε προετοιμάζονται τα λουκέτα

Πως φθάσαμε να πληρώνουμε περισσότερα για φάρμακα

Ετοιμάζεται «μπλόκο» ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τους ασθενείς