Τροπολογία του ΥΥΚΑ διευρύνει το clawback και το rebate

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το clawback και το rebate θα αφορούν στο εξής όλες τις υπηρεσίες υγείας από συμβεβλημένους παρόχους, όπως διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, ειδική αγωγή, παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής...

Το ποσό θα υπολογίζεται ανά 6ηνο με βάση τη διαφορά ανάμεσα στο επιτρεπόμενο όριο και την δαπάνη. Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο υπολογισμού του clawback δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης για το σύνολο των παρόχων, το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται για τις συγκεκριμένες δαπάνες επί του αιτούμενου ποσού μετά την αφαίρεση τυχόν εκπτώσεων (rebates).

Για το 2017 τα όρια των υποκατηγοριών θα προσδιορίζονται σε τριμηνιαία βάση, διατηρώντας σταθερό το σύνολο της μείζονος κατηγορίας.

Με την ίδια τροπολογία, εξάλλου, καθιερώνεται μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό εκπτώσεων (rebates) επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων δαπανών. Το ποσοστό της έκπτωσης υπολογίζεται και αφαιρείται κατά τη μηνιαία υποβολή της δαπάνης.

Οι νέες αλλαγές όπως και άλλες που θα δούμε μέσα στο 2017 στο Φάρμακο, πηγάζουν από την ανάγκη μείωσης του φαρμακευτικού clawback κατά 30% -για το οποίο έχουμε μνημονιακή δέσμευση- και άρα από την ανάγκη να βρεθούν από αλλού χρήματα… Μην ξεχνάμε. Το ταμείον είναι μείον εδώ και χρόνια πια!