Τρόικα προς Λυκουρέντζο:»Ανοίξτε την αγορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα»! Όλο το παρασκήνιο

  • Iatropedia
Οδηγίες για να ανοίξει η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων έδωσε η τρόικα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια συνάντησης στην οδό Αριστοτέλους. Όλες οι συζητήσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Φάρμακα που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή και στα σούπερ μάρκετ θέλει να δει στη χωρα μας η τρόικα η οποία άσκησε πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να ανοίξει την αγορά.

Ωστόσο μια τέτοια απόφαση θα έριχνε λάδι στη φωτιά των σχέσεων υπουργείου- φαρμακοποιών γι αυτό ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επιχείρησε να ξεφύγει από αυτόν τον σκόπελο λέγοντας ότι υπάρχουν 11.000 φαρμακεία άρα τα σημεια πώλησης είναι πολλά ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τη δημόσια υγεία δεδομένουν ότι εξακολουθούν να αποτέλουν φάρμακα έστω κι αν δε χρειάζονται συνταγη.

Επίσης κωδικούς γιατρών που αντιστοιχούν σε ονόματα, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά στοιχεία και όχι ονόματα επέλεξε να παραδώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ στους τροικανούς που καιρό τώρα ζητούσαν όλα τα στοιχεία για να κάνουν τη δική τους διασταύρωση σχετικά με το ποιοι έχουν απομακρυνθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Εξαιτίας του “κωλύματος” των προσωπικών δεδομένων η ηγεσία την τελευταία στιγμή δεν παρέδωσε τη λίστα με όλες τι λεπτομέρειες. Παρ αυτά οι δανειστές μας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν ποιοι έφυγαν και γιατί. Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα χαμηλά κλιμάκια, δε δίστασαν να επικρίνουν τα στελέχη του υπουργείου για τις μικρές ποινές που επιδόθηκαν.

Εκτός αυτού, η τρόικα στη συνάντηση με τους Έλληνες αξιωματούχους ζήτησε μετ επιτάσεως να προχωρήσει η διαδικασία της απ απευθείας κατάθεσης των εισφορών των κλάδων υγείας στον ΕΟΠΥΥ για να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη του.

Οι δανειστές μας δεν ξέχασαν να επιμείνουν στο θέμα της απομάκρυνσης περισσότερων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ έστω κι αν σήμερα απουσιάζουν πολλές ειδικότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, το 2012 λόγω μη ανανέωσης συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων έφυγε το 14,3% του ιατρικού προσωπικού ενώ μέχρι το τέλος του 2013 το ποσοστό θα ανέβει στο 20%.

Παρ αυτά το υπουργείο Υγείας επέμενε στην τρόικα ότι πρέπει να γίνουν προκηρύξεις για την πρόσληψη γιατρών σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες.

Στην τρόικα ετέθη το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά στην επαναπρόσληψη χωρίς νέα προκήρυξη για 1000 εργαστηριακούς γιατρούς για τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως η δαπάνη των νοσοκομείων ψαλιδίστηκε καθώς με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν το 2012 έκλεισε με 2,038 δις ευρώ.

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε από τη βουλή ότι δε θα γίνουν απολύσεις γιατρών από το ΕΣΥ αλλά μόνο μετατάξεις ενώ υπογράμμισε ότι ενώ ήταν να συγχωβευθούν 661 κλίνες και τμήματα ήδη έχουν συγχωνευθεί 774.