Τροφή για σκέψη: Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής – Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΑΝΑΣΑ

  • Iatropedia
Η ΑΝΑΣΑ παρουσίασε το πρόγραμμα «Τροφή για Σκέψη» με στόχο την περεταίρω ενημέρωση του ευρύτερου κοινού αναφορικά με τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 10 Νοεμβρίου, 2015 στα γραφεία της. 

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και μίλησαν για το πρόγραμμα η Πρόεδρος της ΑΝΑΣΑ, Ζέτα Δούκα, η επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΗ Ανάσα, Μαρία Κούντζα, και η επιστημονική υπεύθυνη έργου, Μαρίτα Γεραρχάκη (Κλινική Ψυχολόγος & Μέλος του ΔΣ-ΑΝΑΣΑ), με την επιστημονική ομάδα του έργου, Αθανασία Λιοζίδου, Ψυχολόγο & Νίκη Φίλλιπα, Κλινική Διαιτολόγο. Στην επιστημονική ομάδα του έργου συμμετέχει και ο Ψυχίατρος, Γιώργος Κωνσταντακόπουλος. 

Έργο «Τροφή για Σκέψη»

Η ΑΝΑΣΑ με το έργο «Τροφή για Σκέψη» απευθύνεται σε μαθητές, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς, την ιατρική κοινότητα και εμπλεκόμενους φορείς, μέσα από μία σειρά εξειδικευμένων δράσεων, ενώ συνολικά η ενημέρωση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου πληθυσμού για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου«Υλοποίηση Δράσεων Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Πληθυσμού και Διεξαγωγή Πανελλαδικής Μελέτης-Έρευνας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής».

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

Ενημερωτικό Portal στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anasa-trofigiaskepsi.gr το οποίο παρέχει όλη την απαραίτητη επιστημονική ενημέρωση για:  

-τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής,

-τις ενέργειες για την πρόληψή τους,

-τους τρόπους αναγνώρισης των συμπτώματων, 

-το που να αναζητήσουμε θεραπεία,

-τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας,

-το πως μας βοηθά το αίσθημα αυτοεκτίμησης και η εξάσκιση διεκδικητικής συμπεριφοράς στην αντιμετώπιση της νόσου των ΔΠΤ και πως μπορούμε να τα αναπτύξουμε 

Παραγωγή έντυπου ενημερωτικού υλικού για μαθητές, εφήβους, εκπαιδευτικούς, γονείς, ευρύτερο κοινό 

Εκπόνηση ειδικού Εκπαιδευτικού υλικού στα θέματα των ΔΠΤ για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με: 

Δραστηριότητες συμμετοχικού χαρακτήρα (π.χ. δημιουργικό παιχνίδι,  χειροτεχνία-κατασκευές, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων), που θα υλοποιηθούν μέσα στην τάξη από τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  

Εγχειρίδιο για τον εκπαιδευτικό με τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή των Δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη. 

Το παραπάνω εκπαιδευτικό υλικό έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και το επόμενο διάστημα πρόκειται να προωθηθεί στα σχολεία όλης της χώρας, μέσω των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Εκπαιδευτικών Δ/σεων.

Επιμορφωτικό παιχνίδι σε web εφαρμογή και smart phone application, για τους μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Το παιχνίδι είναι διαδραστικό και μέσα από ένα ευχάριστο και εύχρηστο περιβάλλον, ενημερώνει και εκπαιδεύει τους μαθητές.

Μελέτη πάνω στις θεραπευτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Ενημερωτικά σποτ τα οποία μεταδίδονται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καταχωρίσεις και 2 Ενημερωτικές Ημερίδες για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη 

Διήμερο Πανελλήνιο Φόρουμ στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής με διεθνή συμμετοχή 

Το 2ο Πανελλήνιο Φόρουμ Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής με διεθνή συμμετοχή πραγματοποιείται στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 16.30-20.30 & 10.00-17.00 αντίστοιχα, στο Radisson Blu Park Hotel (Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, Αθήνα) και απευθύνεται στην ιατρική κοινότητα, σε επαγγελματίες ψυχολόγους και διατροφολόγους, σε  εμπλεκόμενους φορείς και σε φοιτητές ιατρικών σχολών και ψυχολογίας.

Γενικά

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) συγκεντρώνουν, εξελικτικά, το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και του ευρύτερου κοινού, από τις αρχές του 19ου αιώνα. Η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζονται κυρίως ως γένους θηλυκού, καθώς εμφανίζονται 8-9 φορές συχνότερα σε αυτές από ό,τι στους άνδρες και εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία. Τελευταία ωστόσο, παρουσιάζεται αύξηση των περιπτώσεων κυρίως σε παιδιά, ενήλικες, αλλά και σε άνδρες.

Η ΑΝΑΣΑ από την ίδρυσή της το 2007 μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει σημαντικό και πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα στην κατεύθυνση ενημέρωσης, πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των ΔΠΤ σε διαφορετικά κοινά: παιδιά, εφήβους, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς και ιατρική κοινότητα. Ο σημαντικότερος σταθμός στη διαδρομή της ΑΝΑΣΑ είναι το Κέντρο Ημέρας, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την παροχή δωρεάν υπηρεσιών διάγνωσης, θεραπείας και συμβουλευτικής υποστήριξης στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, μέσω μίας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αποτελούμενη από ψυχίατρους, ψυχολόγους, γενικό ιατρό, διατροφολόγο και άλλες ειδικότητες από την λειτουργία του έως σήμερα, όπως εργοθεραπευτή κ.α.

Το Κέντρο Ημέρας της ΑΝΑΣΑ καλύπτει πλήρως τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί δομή εξειδικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής στη χώρα μας.