Τρίτη αξιολόγηση με την Υγεία σε δεύτερο πλάνο αλλά όχι στο… απυρόβλητο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κόκκινα δάνεια, ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις, Ελληνικό και τόσα άλλα θέματα μπαίνουν από σήμερα στο στόχαστρο των Θεσμών καθώς ξεκίνησε και πάλι η διαδικασία για την τρίτη αξιολόγηση... Στην Υγεία τα "αγκάθια" δεν λείπουν, και παρότι δεν αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα, θα αποτελέσουν πάντως πιθανότατα αντικείμενο μομφής για την Αριστοτέλους.

Το clawback έπρεπε καταρχάς να έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και να βαίνει προς κατάργηση, όπως είχαμε δεσμευτεί ως χώρα και υπουργείο Υγείας. Αλλά πως να συμβεί αυτό αν η κυβέρνηση δεν βρει έναν άλλο τρόπο να εισπράξει το αντίστοιχο ποσό; Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία με τις μονάδες ΤΟΜΥ όλο ξεκινά «πιλοτικά», όλο προσλήψεις γίνονται και τίποτα απτό δεν βλέπουμε να προχωρά…

Όσο για την περίφημη κεντρικοποίηση των προμηθειών, την περιμένουμε από προηγούμενη κυβέρνηση κι ακόμα να φανεί…

ΗΤΑ

Τέλος, στα προβλήματα της παρούσας κυβέρνησης που τελευταία θέσπισε και το αναδρομικό μέτρο του 25% στα νέα καινοτόμα φάρμακα για να μπουν στην θετική λίστα, υπάρχει το σοβαρότατο «αγκάθι» της συγκρότησης φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) αλλά και των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (DRGs).

Τα ΗΤΑ είχαμε δεσμευτεί ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 αλλά κάτι τέτοιο δείχνει μάλλον αδύνατο να συμβεί καθώς είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου και ακόμα αναζητούμε πρόσωπα για τις Επιτροπές…

Υπουργός Υγείας

Μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Υγείας δήλωσε πριν από ένα μήνα κατά την διάρκεια συνέντευξης ότι «την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση τα κριτήρια και η συγκρότηση της Επιτροπής HTA. Στην ουσία, πρόκειται για τη μετεξέλιξη της Επιτροπής Θετικής Λίστας»… Η εβδομάδα εκείνη πέρασε και άλλες τρεις έκτοτε αλλά ακόμα η κατάσταση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί και οι υπεύθυνοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους Θεσμούς.

Ως προς την εφαρμογή των DRGs, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σε προηγούμενο νομοσχέδιο πέρασε διάταξη για το Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Κοστολόγηση των νοσοκομειακών πράξεων. Αλλά μένει ακόμα να συγκροτηθεί, να οριστεί διοίκηση και αν αρχίσει να αρχίσει να παράγει έργο!