Τρισδιάστατη σάρωση προσώπου αποκαλύπτει την πραγματική μας ηλικία

Μια απλή 3D σάρωση της εικόνας του προσώπου μας μπορεί να προσδιορίσει την βιολογική μας ηλικία ακριβέστερα κι από μια εξέταση αίματος.

Η πραγματική βιολογική μας ηλικία διαφέρει από αυτή στην ταυτότητά μας κατά έξι χρόνια (συν-πλην) και σίγουρα δεν είναι ίδια με αυτή των… συνομηλίκων μας, υποστηρίζουν Κινέζοι ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Βιολογίας «Μαξ Πλανκ» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Στην προσπάθειά τους να διαπιστώσουν αν το πρόσωπο ή το αίμα προσδιορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την αληθινή ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές επιστράτευσαν την τεχνική της τρισδιάστατης σάρωσης μορφολογίας προσώπου (3DMD) παράλληλα με την παραδοσιακή λήψη δειγμάτων αίματος.

Αναλύοντας τα προφίλ υγείας 332 Κινέζων ηλικίας από 17 έως 77 ετών, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν «τοπογραφικό χάρτη» του προσώπου τονίζοντας ορισμένα στοιχεία για να δείξουν πώς το ανθρώπινο πρόσωπο γερνάει –κι εμείς μαζί του. Αν και το πρόσωπο «κρεμάει» με την πάροδο των ετών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το στόμα μακραίνει, η μύτη γίνεται πιο πλατειά ενώ οι γωνίες των ματιών αρχίζουν να «χαμηλώνουν».

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, κατέληξαν σε τέσσερεις μετρήσεις –πλάτος στόματος, πλάτος μύτης, απόσταση μύτης-στόματος και «πεσμένα» μάτια– τις οποίες θεωρούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «βιοδείκτες» για τον προσδιορισμό της βιολογικής ηλικίας και των δύο φύλων. Μπορεί να υπάρχει στενή σχέση μεταξύ χαρακτηριστικών του προσώπου και δεικτών υγείας στο αίμα, ωστόσο οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι ως πιο αξιόπιστη ένδειξη το πρόσωπο υπερτερεί του αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν