Τρία νέα κρούσματα από τα κουνούπια! Με ψεκασμούς χτυπά τον ιό το υπουργείο Υγείας

  • Iatropedia
Τρία νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαίωσαν το απόγευμα της Πέμπτης οι ειδικοί στο μικροβιολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για έναν 18χρονο από το Παλαιό Φάληρο, έναν 43χρονο επίσης από την περιοχή του Φαλήρου με Πειραιά αλλά και για μια 65χρονη γυναίκα από το Ελληνικό. Και οι τρεις ακολουθούν θεραπεία στα νοσοκομεία Τζάνειο και Ασκληπείο της Βούλας καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες ο ιός τους Δυτικού Νείλου χτύπησε το κεντρικό νευρικό τους σύστημα. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας αναμένουν τις επόμενες ημέρες αύξηση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στην περιοχή του Πειραιά.

Στο μεταξύ οι ψεκασμοί για να καταπολεμηθούν τα κουνούπια ξεκίνησαν ήδη από τον Σχοινιά. Ακολουθούν άλλοι 5 σε διάφορες περιοχές της Ατικής μέχρι τις 10 Αυγούστου. Την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Υγείας καταστρώνουν σχέδιο δράσης για νακαταπολεμήσουν το ιό του Δυτικού Νείλου και τα κουνούπια όπως αποφασίσθηκε σε ευρεία σύσκεψη. Τι άλλο αποφασίσθηκε;

Η ανησυχία για την πιθανή μετάδοση του ιού του Δυτικού Νέιλου μετά και την εμφάνιση των δυο περιστατικών στην Αθήνα, έφερε και νέα μέτρα.

Όπως αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον Γ.Γ. Αντώνη Δημόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Γεωργίας, Ανάπτυξης αλλά και των Δήμων και των Περιφερειών, ξεκινούν άμεσα εντομοκτονίες σε όλη την Αττική ώστε να περιορισθούν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πάντως ότι τα συγκεκριμένα εντομοκτόνα είναι απολύτως ακίνδυνα.

Επίσης αποφασίσθηκε να εξετάζεται λεπτομερώς το αίμα που συγκεντρώνεται στις αιμοδοσίες με τη σύγχρονη μέθοδο του μοριακού ελέγχου. Οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας κατέληξαν στο να χρησιμοποιήσουν όχι τη μέθοδο όπου κάθε δείγμα εξετάζεται ξεχωριστά (μονήρης έλεγχος), αλλά τη μέθοδο της δεξαμενής όπου εξετάζονται 6 δείγματα μαζί.

Η μέθοδος επελέγη και εξαιτίας του κόστους αλλά και επειδή ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί με ευκολία να εντοπισθεί και με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε το κόστος για τον μονήρη έλεγχο φθάνει τα 19 ευρώ για κάθε δείγμα, ενώ για τον πολλαπλό απαιτούνται μόλις 9 ευρώ ανά 6 δείγματα.

Παράλληλα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ έκριναν ότι έπρεπε άμεσα να ληφθούν επιπλέον μέτρα καθώς ο ιός εμφανίσθηκε φέτος νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και του καύσωνα.

Τέλος αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα ατομικά μέτρα που μπορούν να λάβουν, ενώ ενημέρωση θα γίνει και στους γιατρούς ώστε να είναι υποψιασμένοι με τα πιθανά συμπτώματα όταν αυτά υπάρχουν.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με ανακοίνωση της η περιφέρεια Αττικής τονίζει ότι έγινε ήδη ο πρώτος ψεκασμός και θα ακολουθήσουν άλλοι 5.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Περιφέρεια Αττικής, συμμετέχοντας επικουρικά και συμπληρωματικά στο πρόγραμμα εφαρμογής της καταπολέμησης των κουνουπιών, ιδίως σε χώρους υπερτοπικής σημασίας (διαδημοτικά πάρκα, άλση, ρέματα κ.α.), συνεχίζει τους ψεκασμούς από αέρος και από εδάφους.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος αεροεφαρμογής στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής (Εθνικό Πάρκο Σχοινιά), σε έκταση 3.500 στρ.

Θα ακολουθήσουν άλλοι πέντε (5) κύκλοι αεροεφαρμογών στην ίδια περιοχή, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί εβδομαδιαίως και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τις 10 Αυγούστου 2012, εφ’ όσον το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί από αέρος στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (Λίμνη Ψήφτας, Βίδι και Αγ. Σωτήρα), καθώς και ψεκασμοί από εδάφους σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, σε υπερτοπικής σημασίας περιοχές χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί προσεχώς.»

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν