Τρεις τους 10 ενήλικες Ευρωπαίους νοσεί κάθε χρόνο από γρίπη – Εκστρατεία για τον εμβολιασμό ενηλίκων

  • Γιάννα Σουλάκη
γρίπη
Έως και 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν στην Ευρώπη από συμπτωματική γρίπη κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επιστημονικής ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού στον πληθυσμό των ενηλίκων Ευρωπαίων.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού στον ενήλικα πληθυσμό από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – ΕΔΔΥΠΠΥ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 20 Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ενημερωτική εκστρατεία για τα οφέλη εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και του έρπητα ζωστήρα, για τον ενήλικα πληθυσμό.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας.

Ο κ. Πατούλης δήλωσε σχετικά: «Η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού αποτελεί βασική προτεραιότητα και σκοπό του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων ως Εθνικής Εμβέλειας Δικτύου, με τη διενέργεια ενημερωτικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με 20 Δήμους – μέλη πανελλαδικά. Με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ενήλικα πληθυσμού για τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι στην εποχική γρίπη, την πνευμονιοκοκκική πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα, συμβάλουμε στην ανοσία της κοινότητας. Στη χώρα μας διαθέτουμε σύγχρονα εμβολιαστικά προγράμματα και για τον ενήλικα και για τον παιδικό πληθυσμό. Καταδεικνύουμε την ανάγκη για εμβολιασμό ως πράξη ατομικής ευθύνης. Η ιατρική κοινότητα και οι εμπλεκόμενοι φορείς τάσσονται υπέρ της εμβολιαστικής κάλυψης ως βασικής αρχής υγείας».

Γρίπη: 15.000 – 70.000 άνθρωποι στην ΕΕ θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Συντονιστής Διευθυντής της παθολογικής κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» κ. Άγγελος Πεφάνης, εκτιμάται ότι το 30% των περιστατικών μεταδοτικών (λοιμωδών) νοσημάτων στην Ευρώπη οφείλεται στη γρίπη.

«Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι, στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από συμπτωματική γρίπη. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 15.000 – 70.000 άτομα στην ΕΕ θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 290.000 – 646.000 θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα σχετίζονται με τη γρίπη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός ελαφρών έως μέτριων λοιμώξεων οδηγεί σε απουσίες από την εργασία, απώλειες στην παραγωγή και πίεση στις υπηρεσίες υγείας».

Έρπητας Ζωστήρα: Εμφανίζονται 1.700.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, σημαντικά αυξημένα είναι και τα περιστατικά που σχετίζονται με την εμφάνιση έρπητα ζωστήρα στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 1.700.000 νέα περιστατικά έρπητα ζωστήρα εμφανίζονται κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 50 ετών (7-8 περιστατικά ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 50 ετών, έως και μέχρι 10 περιστατικά ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 80 ετών).

«Ένας σημαντικός αριθμός ( 260.000 περιστατικά ανά έτος) ασθενών θα αναπτύξουν, στη συνέχεια, μεθερπητική νευραλγία», τόνισε στην ομιλία του ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Άγγελος Πεφάνης, ενώ πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά τη συνολική επίπτωση της πνευμονίας 0 πνευμονιόκοκκος είναι το κύριο και το πιο θανατηφόρο μικροβιακό αίτιο της πνευμονίας».

Η σοβαρή γρίπη μπορεί να επιπλακεί με πνευμονιοκοκκική πνευμονία, τόνισαν οι επιστήμονες, αυξάνοντας τις νοσηλείες και τους θανάτους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη από γρίπη διευκολύνει τη μόλυνση και νόσηση από πνευμονιόκοκκο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στα άτομα >65 ετών και σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια τα περιστατικά πνευμονίας εκτοξεύονται σε 14 και 22 περιστατικά ανά 1000 άνθρωπο-έτη.

Τι προκαλεί τον Έρπητα Ζωστήρα

Σε ό,τι αφορά στον έρπη ζωστήρα, αναφέρεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες μπορεί να εμφανίσει έρπη ζωστήρα, ενώ η συχνότητα αυξάνει σε άτομα άνω των 50, λόγω της φυσικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος µε την αύξηση της ηλικίας.

Ο έρπης ζωστήρας είναι µία επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν, και προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ίδιου ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Τα συμπτώματα της ασθένειας μπορούν να κυμανθούν από ήπια έως πολύ σοβαρά. Ο έρπητας ζωστήρας δεν είναι απλώς ένα εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από αίσθημα καύσου και διαπεραστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος. Συνήθως, ο πόνος σταματά μετά την επούλωση του εξανθήματος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα βιώνουν μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ο πόνος από έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στις ζωές των πασχόντων. Η πλειοψηφία των πασχόντων δηλώνουν ότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και διαταράσσεται μέχρι και ο ύπνος τους, η εργασία και η κοινωνική ζωή τους.

Γιατί είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τη γρίπη

Σύμφωνα με έρευνες, ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης :

  • μειώνει σε διαβητικού ασθενείς κατά 56% τις επιπλοκές από τη νόσο, κατά 79% τις νοσηλείες και κατά 58% τους θανάτους
  • μειώνει κατά 67% τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου,
  • κατά 54% του εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • κατά 75% τους θανάτους από καρδιολογικό αίτιο
  • κατά 56% των οξέων καρδιολογικών περιστατικών σε καρδιολογικούς ασθενείς.
  • μειώνει κατά 22-41% τις παιδιατρικές κρίσεις άσθματος, κατά
  • 52% τις νοσηλείες λόγω γρίπης των ηλικιωμένων
  • κατά 70% τους θανάτους ηλικιωμένων, σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Συνεπώς είναι σημαντικό οι ασθενείς που έχουν ένδειξη (π.χ. ενήλικες 65+ ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα) να λάβουν ταυτόχρονα τους συνιστώμενους εμβολιασμούς τόσο για τον πνευμονιόκοκκο όσο και την εποχική γρίπη.

Στις ειδικές ομάδες που πρέπει να εμβολιασθούν με προτεραιότητα, ανήκουν και οι έγκυες γυναίκες οι οποίες φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές, ενώ η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση της ίδιας της κύησης και το έμβρυο. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης θα προστατεύσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογέννητο βρέφος στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του, διάστημα στο οποίο δεν μπορούμε να το εμβολιάσουμε με κανένα εμβόλιο κατά της γρίπης.

Ποια εμβόλια συστήνονται άνω των 60 – 65 ετών

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που συστήνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι για τους ενήλικες άνω των 60 ετών,  η αναμνηστική δόση του εμβολίου για τέτανο, διφθερίτιδα και κοκκύτη, το εμβόλιο της γρίπης ετησίως και το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα άπαξ. Τα εμβόλια έναντι του πνευμονιόκοκκου συστήνονται σε άτομα >65 ετών. Σε ενήλικες με συνοδές ιατρικές καταστάσεις (ομάδες αυξημένου κινδύνου) τα εμβόλια έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, καθώς και άλλα εμβόλια (έναντι ηπατίτιδας Α και Β, μηνιγγίτιδας κ.α.), χορηγούνται και σε νεότερα άτομα. Όλα αυτά τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ψυχίατρος – Υγιεινολόγος κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, τόνισε την ανάγκη να γίνει ευρέως γνωστό στον γενικό πληθυσμό ότι ο εμβολιασμός δεν σταματά στην παιδική ηλικία, και παρουσίασε τις λεπτομέρειες της εκστρατείας ενημέρωσης που θα αφορά 20 Δήμους πανελλαδικά, με 11 από αυτούς να βρίσκονται στην Αττική, 2 στην Θεσσαλονίκη, 2 στην Θεσσαλία, ενώ θα γίνουν ενημερώσεις και στους Δήμους Δράμας, Σερρών, Χαλκίδας, Κορίνθου και Ναυπλίου.

Οι ενημερωτικές ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά ΚΑΠΗ των Δήμων, ενώ η πρόσκληση του κοινού θα γίνει μέσα από τις Δημοτικές δομές, με την αποστολή ηλεκτρονικών προσκλήσεων, την ανάρτηση αφισών σε επιλεγμένα σημεία κλπ. Ομιλητές θα είναι έγκριτοι ιατροί – λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.