Τρεις ακόμα σε ΜΕΘ με επιπλοκές της γρίπης- Στα 14 τα θύματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα κατέληξε ένας ακόμα συνάνθρωπός μας από επιπλοκές της γρίπης αυξάνοντας την μακάβρια λίστα με τα θύματα στους 14... Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων κατά την αντίστοιχη ημερομηνία προηγούμενων ετών και αυτό κάτι πρέπει να μας πει...

Μέχρι στιγμής από ΜΕΘ με επιπλοκές της γρίπης έχουν περάσει 96 άτομα εκ των οποίων τα 7 ήταν μικρά παιδιά και βρέθη (!), ενώ οι 14 εξ αυτών δεν τα κατάφεραν. Μεταξύ αυτών είναι και νέοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Είναι σημαντικό ως εκ τούτου να προχωρήσουν σε άμεσο εμβολιασμό όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά να βρίσκονται και όλοι σε εγρήγορση ώστε με τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα (έντονη καταβολή, υψηλός πυρετός που επιμένει και πόνος στο στήθος) να ζητούν βοήθεια από γιατρό ή να πηγαίνουν στο νοσοκομείο.

Ο ιός Η1Ν1 αποδεικνύεται φέτος ιδιαίτερα επιθετικός και ως εκ τούτου χρήσιμο είναι να τηρούνται μερικές βασικές αρχές προφύλαξης όπως είναι:

-Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή να αγγίζουμε τα μάτια, την μύτη και το στόμα μας καθώς αυτές είναι οι «είσοδοι» των ιών στον οργανισμό μας.

-Η αποφυγή ατόμων που φτερνίζονται και βήχουν.

-Να βήχουμε και να φτερνιζόμαστε σε χαρτομάντηλο ή στο μανίκι μας και πότε ελεύθερα στον αέρα καθώς βάζουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους.

-Να παραμένουμε στο σπίτι όταν παρουσιάζουμε τα πρώτα συμπτώματα ώστε να μην μεταδίδουμε τον ιό σε συναδέλφους.

-Να ζητάμε γρήγορα την συμβουλή γιατρού και αν το κρίνει εκείνος απαραίτητο να παίρνουμε τοπ ταχύτερο αντιική θεραπεία.