Τραμπ: Το “ελληνικό δαιμόνιο” πίσω από τη νέα πειραματική θεραπεία που του χορηγείται

  • Γιάννα Σουλάκη
Τραμπ
Στη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron Pharmaceuticals και του έλληνα επιστήμονα Γιώργου Γιανκόπουλου, υποβάλλεται ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Την έλαβε αμέσως μετά τη διάγνωσή του με κορονοϊό, καθώς έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη χορήγησή της.

Σε “ελληνικά χέρια” έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό, ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Λαμβάνει τη νέα πειραματική θεραπεία με το κοκτέιλ αντισωμάτων Covid-19 της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals, πρόεδρος και ιδρυτής της οποίας είναι ο Έλληνας επιστήμονας από την Καστοριά, Γιώργος Γιακνόπουλος.

Η ανακοίνωση της μόλυνσης από τον κορονοϊό του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε μόλις τρεις ημέρες μετά την Τρίτη 29/8, όταν το έγκριτο περιοδικό Science ανακοίνωσε τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα πρώιμων μελετών μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς έναντι του SARS-CoV-2.

Στην ανακάλυψη αυτή αναφέρθηκε, μάλιστα, στην ενημέρωση των 6:00 την περασμένη Παρασκευή και ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας: “Στην σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη πρώιμα κλινικά αποτελέσματα από κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 275 ασθενείς, μιλάει για εξαιρετικά αποτελέσματα τα οποία ενισχύουν τις ελπίδες για αυτές τις θεραπείες των αντισωμάτων”.

Τι είναι, όμως, η θεραπεία που έλαβε, ήδη, ο πρόεδρος Τραμπ; Και ποιος είναι ο έλληνας δαιμόνιος επιστήμονας και επιχειρηματίας πίσω από την ανακάλυψη που ενδέχεται να αλλάξει το αφήγημα της πανδημίας;

Τραμπ: Έλαβε δόση οκτώ γραμμαρίων από τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron

Σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση ότι ο Τραμπ έχει προσβληθεί από την ασθένεια Covid-19, αναφέρεται ότι «o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει λάβει ένα πολλά υποσχόμενο αλλά πειραματικό φάρμακο COVID-19 που βρίσκεται ακόμη σε κλινικές δοκιμές”

Ο Sean Conley, ο προσωπικός γιατρός του προέδρου, ανακοίνωσε ότι χορήγησε στον Trump μια δόση των οκτώ γραμμαρίων του πειραματικού κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron. Ο Τραμπ έχει λάβει, επίσης, ψευδάργυρο, βιταμίνη D, ασπιρίνη, μελατονίνη και ένα φάρμακο για την καούρα που οι γιατροί του θεωρούν ότι θα τον βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού.

Σε νεότερο Ιατρικό Ανακοινωθέν το Σάββατο, που υπογράφει και πάλι ο Dr. Conley, αναφέρεται ότι ο Τραμπ “αισθάνεται ελαφρά κούραση, έχει ελαφρύ βήχα και μπούκωμα -χαρακτηριστικά συμπτώματα του κορονοϊού- αλλά ανταποκρίνεται πολύ καλά στη θεραπεία”. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ωστόσο, -που δεν κατονομάζονται στα διεθνή μέσα- ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει προς το παρόν σημάδια σημαντικής βελτίωσης.

Είναι σημαντικό, πάντως, να αναφερθεί ότι δεν συναινούν όλοι με την απόφαση να χορηγηθεί στον αμερικανό πρόεδρο πειραματική θεραπεία. Είναι αρκετές οι φωνές στην Ουάσινγκτον που διατυπώνουν φόβους για την απόφαση των θεραπόντων ιατρών να του χορηγήσουν φάρμακο, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση κυκλοφορίας από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πώς λειτουργούν τα μονοκλωνικά αντισώματα της Refeneron κατά του ιού

Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματά της κατάφεραν σε δείγμα 275 ασθενών που δεν νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, να επισπεύσουν δραματικά την κάθαρση των πνευμόνων και του αναπνευστικού συστήματος από τον κορονοϊό, πριν αυτός προλάβει να επεκταθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ασθενείς που τους χορηγήθηκε η θεραπεία να ανακουφιστούν σημαντικά από τα συμπτώματα.

Τα μονωκλωνικά αντισώματα μοιάζουν με τα δικά μας αντισώματα, αυτά δηλαδή που -όπως εξήγησε και ο καθηγητής Μαγιορκίνης- αναπτύσσει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα για να εντοπίσει, αναγνωρίσει, επεξεργαστεί και στο τέλος να αποδομήσει τον ιό, οδηγώντας στην ίαση.

(Παρόμοια δράση έχει και η θεραπεία αντισωμάτων με τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, η οποία χορηγείται και σε έλληνες ασθενείς).

Ωστόσο, τα μονοκλωνικά αντισώματα ολοκληρώνουν ουσιαστικά την παραπάνω διαδιακασία με συνθετικές πρωτεΐνες. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι στη μελέτη της Regeneron, τα δεδομένα έδειξαν ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα είχε καλύτερη επίδραση σε ασθενείς που δεν είχαν ακόμη αναπτύξει υψηλά επίπεδα δικών τους αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. Σ’ αυτή την ομάδα μάλιστα, ακόμη και μια μικρότερη δόση φάνηκε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Αναμένεται έγκριση της θεραπείας από το FDA

Τα δεδομένα της Regeneron ήρθαν να προστεθούν σε αυτά μιας άλλης εταιρείας της Eli Lilly, που δοκιμάζει επίσης την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων απέναντι στον κορονοϊό. Και σ’ αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι η χορήγηση τους βοήθησε τους ασθενείς να αποφύγουν τη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Αν και οι επιστήμονες ήταν πολύ αισιόδοξοι γι’ αυτήν την τεχνολογία από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο, σημειώνουν ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες μελέτες -που έχουν ήδη ξεκινήσει- για να πουν με βεβαιότητα ότι οι θεραπείες αντισωμάτων βελτιώνουν σημαντικά την υγεία των ασθενών με Covid-19.

Τα αποτελέσματα της Regeneron δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας Regeneron, Γιώργος Γιανκόπουλος, δήλωσε:

“Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, από τα αξιόπιστα και συνεπή πρώιμα αποτελέσματα που είχαμε, καθώς και από το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου. Έχουμε αρχίσει, ήδη, τις επαφές με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τα ευρήματά μας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι έρευνες που διεξάγουμε”

Ποιος είναι ο δαιμόνιος επιστήμονας και επιχειρηματίας Γιώργος Γιανκόπουλος

Είναι 60 ετών, περιλαμβάνεται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και δηλώνει περήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Ο καστοριανός μεγιστάνας ομογενής δεύτερης γενιάς Γιώργος Γιανκόπουλος κρύβεται πίσω από πολλές ακόμη σημαντικές θεραπευτικές ανακαλύψεις.

Το 2014 είχε βρει μαζί με τους συνεργάτες του μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό Έμπολα, η οποία βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης ασθενών που είχαν προσβληθεί σε χώρες της κεντρικής Αφρικής. Επίσης, η Regeneron έχει δημιουργήσει ένα είδος θεραπείας για το αναπνευστικό σύνδρομο της Mέσης Aνατολής (MERS).

Η περιέργειά του για το πως οι οργανισμοί αναγεννούν ορισμένα μέρη τους, τον είχε οδηγήσει από παιδί να επιλέξει για σχολείο το Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ, με στόχευση μια μέρα να γίνει επιστήμονας. Ο πατέρας του -μετανάστης στις ΗΠΑ και βιοπαλαιστής- ήθελε να δει τον γιό του γιατρό, καθώς πίστευε ότι οι ακαδημαϊκοί ερευνητές δεν αμείβονται επαρκώς.

Μέντοράς του στις επιστήμες ήταν ο έλληνας επιστήμονας και θρύλος της φαρμακοβιομηχανίας Ρόι Βάγγελος, που εκείνη την εποχή μεσουρανούσε στη φαρμακευτική – κολοσσό Merck. Ήταν ο άνθρωπος που τον συμβούλευσε να παραμείνει προσηλωμένος στον στόχο του.

Κάποια χρόνια αργότερα ο Γιανκόπουλος ήρθε σε επαφή με τον Leonard Schleifer, με τον οποίο δημιούργησε μια start-up που θα είχε στόχευση την έρευνα στους νευρώνες και τις πιθανές ανωμαλίες που προκαλούνται στο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Η εταιρεία αυτή αργότερα εξελίχθηκε στην Regeneron Pharmaceuticals.

Παρά τους φόβους του πατέρα του, πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Regeneron για το 2007, ο Γιανκόπουλος έλαβε συνολικά για μισθούς και μπόνους 1.14 εκατομμύρια δολάρια, και κατείχε 563,094 μετοχές της εταιρείας, αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων.