Τραγική υποστελέχωση στο ΚΥ Αμοργού: Να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο, εγκεφαλικά επεισόδια
Με μόνο 1 (μία) ειδικευμένη γιατρό και με νεότερους γιατρούς θητείας υπαίθρου (αγροτικούς) λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Αμοργού, σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για «τραγική ιατρική υποστελέχωση του Κ.Υ Αμοργού», κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό της «πλήρους αποσάθρωσης της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι γιατροί, στο επίσημο οργανόγραμμα του Κ.Υ Αμοργού προβλέπονται 8 (οκτώ) θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ:

  • 2 Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής,
  • 1 Καρδιολογίας,
  • 1 Ειδικής Παθολογίας,
  • 1 Παιδιατρικής,
  • 1 Ορθοπαιδικής,
  • 1 Βιοπαθολογίας και
  • 1 Οδοντιατρικής.

Παρ΄όλα αυτά υπηρετεί μόνο 1 (μία) ειδικευμένη γιατρός (Καρδιολόγος) και οι υπόλοιπες 7 θέσεις είναι κενές.

«Δηλαδή το Κ.Υ τόσο κατά τους θερινούς μήνες (που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται) όσο και κατά τους χειμερινούς μήνες (που κάποιες μέρες λόγω κακοκαιρίας είναι δυσχερής η ακτοπλοϊκή σύνδεση αλλά και οι αεροδιακομιδές), λειτουργεί μόνο με 1 (μία) ειδικευμένη γιατρό και με νεότερους συναδέλφους θητείας υπαίθρου («αγροτικούς»), δηλαδή νέους πτυχιούχους ιατρικής που δεν έχουν κάνει ακόμα ειδικότητα. Όπως είναι αυτονόητο, το αποτέλεσμα είναι η μοναδική ειδικευμένη γιατρός να εξωθείται σε παραίτηση λόγω της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης», σημειώνουν οι γιατροί της ΟΕΝΓΕ.

Η παραπάνω κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης του Κ.Υ Αμοργού αφορά στον έναν ή στον άλλον βαθμό σχεδόν όλα τα ΚΥ, ΠΠΙ και ΠΙ των νησιών του Αιγαίου, λένε οι γιατροί, οι οποίοι την χαρακτηρίζουν «σαφέστατα σκόπιμη».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο Κ.Υ Αμοργού και σε όλα τα ΚΥ, ΠΠΙ, ΠΙ των νησιών του Αιγαίου.