Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων: λείπουν 30 βασικά φάρμακα- Αυστηρές ποινές για εταιρείες!

  • Iatropedia
Τελικά μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες φαρμακοποιών και ασθενών ότι από τα ράφια των φαρμακείων απουσιάζουν πολλά βασικά φάρμακα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να δράσει. Αυστηρές ποινές για τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά ή πωλούν τα σκευάσματα στο εξωτερικό, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων οι ελλείψεις αφορούν περίπου τριάντα (30) φαρμακευτικά προϊόντα αλλά σύμφωνα με τον κ.Σαλμά στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό, αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.

Ήδη πάντως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει στήσει το μηχανισμό για τον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων και έχει στην διάθεσή του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας, για όσα φάρμακα διαπιστωθεί ότι οι πωλήσεις τους είναι απόλυτα περιορισμένες, θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, «δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου».

Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις φαρμακαποθήκες οι οποίες προβαίνουν συνήθως στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές καθώς οι πωλήσεις των φθηνών ελληνικών φαρμάκων αποδίδουν μεγαλύτερο κέρδος στο εξωτερικό.

«Θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών» σημειώνεται από τον ΕΟΦ.

Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα έχει γίνει απαγόρευση εξαγωγών πρόσφατα για 8 θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει άλλο ένα επιχείρημα πλέον για τα άδεια ράφια των φαρμακείων καθώς επικαλείται την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών που μιλά για παγκόσμιο φαινόμενο αυτό της έλλειψης φαρμάκων που οφείλεται σε πολλές αιτίες.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τις ελλείψεις, αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέχρι την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.