Τους 149 έφτασαν οι νεκροί από γρίπη μέσα στο ΣΚ αλλά υπάρχουν σημάδια ύφεσης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μειώνονται σταθερά τα νέα κρούσματα γρίπης αλλά και οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ γεγονός που συνάδει και με την έλευση του Μαρτίου που παραδοσιακά σηματοδοτεί τον μήνα που τα κρούσματα γρίπης σταδιακά μειώνονται κάθε χρόνο. Ωστόσο μέχρι στιγμής η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και άλλοι παράγοντες, έχουν οδηγήσει στον θάνατο 149 συνανθρώπους μας.

Συνολικά 379 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ με επιπλοκές από γρίπη από την αρχή του έτους με τον Η1Ν1 είναι και φέτος «υπεύθυνος» για την συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Ωστόσο, «θετικό» στοιχείο είναι ότι η πλειοψηφία των περιστατικών που χρειάστηκαν ΜΕΘ ήταν άτομα με υποκείμενα νοσήματα για τα οποία είναι αναμενόμενη μία επιρρέπεια. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι από όσους πέρασαν από Μονάδα, μόνο το 7,8% είχε εμβολιαστεί, γεγονός που εξηγεί την «δράση» του Η1Ν1 στην κοινότητα ακόμα και 6 χειμώνες μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη.

Πάντως, με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να είναι σταθερά την τελευταία εβδομάδα κάτω από 100 και να τείνουν να είναι κάτω από 90, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η περίοδος έξαρσης πέρασε και από εδώ και στο εξής θα βλέπουμε όλο και λιγότερα νέα κρούσματα.

Ας ελπίσουμε να σταματήσουν και οι θάνατοι…