Ή του ύψους ή του βάθους: Ή 9 εκατ. εμβόλια ή ελάχιστα για…δείγμα!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από την εποχή που η ελληνική Πολιτεία "προέβλεπε" πανδημία και ανάγκη για διπλή, αναμνηστική δόση εμβολίου και προμηθευόταν 9 εκατ. εμβόλια για την γρίπη, περάσαμε στο άλλο άκρο της ανέχειας... Μέση οδός για αυτήν την χώρα φαίνεται πως δεν υπάρχει! Με 5500 ανεμβολίαστους, ταλαιπωρημένους και "φιλοξενούμενους" σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες πρόσφυγες και 10 εκατ. φτωχοποιημένο μόνιμο πληθυσμό, η Ελλάδα ξεμένει κάθε τόσο από κάποιου είδους εμβόλιο. Τώρα ήρθε η σειρά αυτού της ηπατίτιδας αλλά και η γρίπη καιροφυλακτεί!

Σοκ προκάλεσε η διαρροή εγγράφου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο ενημέρωναν για ελλείψεις εμβολίων σε κέντρο φιλοξενίας της Λέσβου. Η περιφερειάρχης , Χριστιάννα Καλογήρου ανέφερε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α ώστε να εμβολιαστούν οι πρόσφυγες στην Μόρια όπου άλλωστε εντοπίστηκε και κρούσμα ηπατίτιδας.

«Η Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας Λέσβου ζήτησε από το υπουργείο Υγείας εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α, για τον εμβολιασμό των επαφών του κρούσματος και την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Κατόπιν αυτού η προϊστάμενη της Διεύθυνση επικοινώνησε με τον υπεύθυνο των Γιατρών του Κόσμου στο Κέντρο της Μόριας όπου διαπιστώθηκε ότι δεν γνώριζαν κάτι για το περιστατικό αυτό.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των φορέων Υγείας είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών που αφορούν και απειλούν τη Δημόσια Υγεία και την πρόληψη αυτών», αναφέρει η περιφερειάρχης.

 

Εξάλλου, σε άλλο έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά την μεταφορά 13χρονου ασθενή με ηπατίτιδα στην Αθήνα, γίνεται γνωστό ότι «κατά την επίσκεψή μας στο χώρο για τη διερεύνηση του κρούσματος ενημερωθήκαμε ότι ο ασθενής και η οικογένειά του, οκτώ άτομα συνολικά, έχουν ήδη αναχωρήσει για την Αθήνα και διανέμουν σε σπίτι του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία μας, η συλλογή πληροφοριών για άτομα υψηλού κινδύνου στο περιβάλλον του ασθενούς, με σκοπό τη λήψη προληπτικών μέτρων».

Αντιγριπικό εμβόλιο

Δεδομένου ότι πέρσι τον χειμώνα είχαμε στην Ελλάδα τους περισσότερους θανάτους από επιπλοκές του ιού της γρίπης σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι μεριμνά το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επερχόμενο χειμώνα, δεδομένου ότι και πολλοί εξαθλιωμένοι πρόσφυγες διαμένουν πια στην χώρα, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αμελεί ή φοβάται να εμβολιαστεί. Έχουμε αποθέματα; Θα έχουν όλοι απρόσκοπτη, δωρεάν πρόσβαση σε αυτά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου; Θα ανοίξουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ;