Το top 5 των φαρμάκων που παίρνουν οι Έλληνες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην πρώτη πεντάδα των πιο συχνά συνταγογραφούμενων βρίσκονται τα φάρμακα για την υπέρταση, τη χοληστερίνη, το θυρεοειδή, αντιθρομβωτικά και φάρμακα για τον διαβήτη.

Στοιχεία για τα φάρμακα που λαμβάνουμε συνήθως στην χώρα μας αναφέρονται σε εθνική μελέτη για τη διατροφή και την υγεία που διεξήχθη μεταξύ 4.000 ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 4 Έλληνες λαμβάνει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, 1 στους 5 για να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περισσότεροι από ένας στους 10 (12,3%) για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, αντιθρομβωτικά λαμβάνει το 12,3% και φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη το 8,5%. Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών με περίπου το 5% των Ελλήνων να δηλώνει ότι τα χρησιμοποιεί.

Επίσης, το 41,7% των Ελλήνων φέρει ενδείξεις υπέρτασης, το 13% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και το 11,4% των ενηλίκων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η χρόνια κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τις γυναίκες (11,4%) και λιγότερο τους άνδρες (3,1%). Συνολικά τρεις στους πέντε ενήλικες (59,6%) δήλωσαν ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ η αναλογία αυξάνει στους εννέα στους δέκα στις ηλικίες άνω των 65 ετών (90,3%).

Για τους πιο νέους τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις γυναίκες χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης (73,7%).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν