Τον δρόμο για την είσπραξη του clawback 2013 από τους κλινικάρχες «έστρωσε» το ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο, και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο, η Υπουργική Απόφαση με την οποία αποσυνδέεται το clawback του έτους 2014 από εκείνο του 2013 όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα «χέρια» των εισπρακτικών μηχανισμών έλυσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποσυνδέοντας το clawback του 2013 από αυτό του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές.

Να θυμίσουμε ότι το clawback είναι είδος υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ και αποτελεί το ποσό υπέρβασης από τον κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό. Δηλαδή το Δημόσιο ορίζει έναν προϋπολογισμό για τους Χ παρόχους του και εάν χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την περίθαλψη που προσφέρουν στους ασφαλισμένυος του ΕΟΠΥΥ, τότε υποχρεώνει τους παρόχους αυτούς να πληρώσουν την υπέρβαση!

Μάλιστα τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση όσο και ο υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, το είχαν χαρακτηρίσει «άδικο» μέτρο.

Με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αλλάζει ο μαθηματικός τύπος του clawback του έτους 2014 προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή του, καθώς για το 2013 εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).